OEBS pozdravio prvu Rezoluciju o mladima UN

Svet 12. dec 201517:02 > 17:08
Tanjug/Zoran Žestić

Predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer i direktor Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mihael Georg Link pozdravili su usvajanje prve Rezolucije o mladima, miru i bezbednosti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ove sedmice.

Oni su pozvali na veću zastupljenost mladih muškaraca i žena u mirovnim procesima i sprečavanju i rešenju konflikata, posebno u jeku porasta radikalizacije prema nasilju i nasilnom ekstremizmu među mladima, koja može voditi ka terorizmu, navodi se u saopštenju OEBS-a.

„Davanje ovlašćenja mladima je ključno za generisanje efektivne kontrapropagande koja ohrabruje ranjive pojedince da odbace terorizam i u sprečavanju da seme netoleracije, radikalizacije i esktremizma uzme korena u našim društvima“, rekao je Dačić.

Dačić je pozdravio prvu rezoluciju SB UN o mladima, miru i bezbednosti i podsetio na Deklaraciju o mladima i bezbednosti koja je jednoglasno usvojena na Ministarskom savetu OEBS-a u Beogradu prošle sedmice, a koja „podvlači ulogu koju mladi mogu da imaju u podršci državama učesnicama na primeni obaveza OEBS-a u sve tri dimenzije bezbednosnog koncepta ove Organizacije“.

On je dodao da je Srbija kao predsedavajući OEBS-u imenovala prvog Specijalnog predstavnika za mlade i bezbednost početkom ove godine.

Generalni sekretar OEBS-a Zanijer je rekao da je povećanje učešća i angažovanja mladih u donošenju odluka na svim nivoima, „ključno za napore na sprečavanju i rešavanju konflikata, kao i borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vodi ka terorizmu“.

Zanijer je istakao da se pridružio Srbiji kao predsedavajućem OEBS-u ove godine u pokretanju kampanje „OEBS ujedinjeno u borbi protiv nasilnog ekstremizma“ koja je privukla gotovo četiri miliona ljudi na društvenim mrežama.

Direktor ODIHR Link je istakao da „mladi mogu da imaju ključnu ulogu u promovisanju tolerancije i univerzalnih ljudskih prava u osporavanju ekstremističkih ideja koje promovišu uništavanje demokratije i negaciju ljudskih prava i suštinskih sloboda“.