Usvojen sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja

Svet 12. dec 201519:49 > 19:57
REUTERS/Stephane Mahe

Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, danas su usvojili sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja, a odobrilo ga je 195 zemalja.

Prethodno je francuski predsednik Fransoa Oland pozvao ministre zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi da preduzmu „odlučujući“ korak i usvoje „istorijski pakt“ o ograničavanju globalnog zagrevanja.

„Morate da preduzmete konačan, odlučujući korak koji nam omogućava da dostignemo cilj“, poručio je Oland ministrima i delegatima, kojima je prethodno francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podneo nacrt globalnog sporazuma, preneo je AFP.

„Sporazum o klimi je usvojen. To je mali korak koji može da učini velike stvari“, izjavio je domaćin skupa Loran Fabijus.

Ovaj paket mera označen je kao istorijski, a njime su se države obavezale da ograniče globalno zagrevanje na ispod 2 stepena Celzijusova, kao i da će nastaviti sa naporima kako bi se spustilo na 1,5 stepeni.

Dogovorena je i provera napretka po tom pitanju na svakih pet godina.

Prvi korak na koji su se zemlje obavezale je smanjenje emisije ugljenika.

Sporazum je u jednom delu pravno obavezujući, a delimično se zasniva i na dobrovoljnim postupcima, prenosi BBC.

REUTERS/Stephane Mahe

U tekstu se zajednički prihvata da su opasnosti od klimatskih promena mnogo veće nego što se ranije priznavalo, i obećava se da će zemlje učiniti sve da obuzdaju štetne emisije gasova.

Dogovorena je i pomoć od 100 milijardi dolara za zemlje u razvoju do 2020, sa obavezom da se nastavi sa pomoći i nakon toga.

Uprkos tome, na ulicama Pariza danas je bilo demonstranata koji smatraju da predložena ograničenja nisu dovoljna kako bi se spasla planeta i rešio problem sa globalnim zagrevanjem.

Međunarodna konferencija o klimi počela je 30. novembra i trebalo je da se završi u petak ali su učesnici zatražili još jedan dan, kao bi bolje razmotrili detalje sporazuma.

Novi sporazum zamenjuje Protokol iz Kjota, koji je istekao 31. decembra 2012.

Zadovoljna i Grupa 77, Kina, Indija…

Grupa 77, u kojoj se nalaze 134 zemlje u razvoju, saopštila je ranije večeras da je „zadovoljna“ nacrtom globalnog sporazuma o klimi. „Imamo ujedinjeni stav. Zadovoljni smo što odlazimo kući s tim tekstom“, izjavila je AFP-u portparolka Grupe 77 (G77) Mozipo Makato-Diseko.

Pre te grupe, grupa od 20-ak zemalja, među kojima Kina, Indija i Saudijska Arabija saopštile su da su zadovoljne nacrtom sporazuma.

„Zadovoljni smo sporazumom. Smatramo da je uravnotežen i da uzima u obzir i naše interese“, izjavio je Frans presu Gurdial Sing NIdžar, portparol grupe zemalja u razvoju (LMCD).

Prema njegovim rečima, sporazum su prihvatili Indija, Kina, Saudijska Arabija i arapske grupe za zaštitu životne sredine.

Delegacije 195 zemalja počele su večeras plenarnu sednicu na kojoj raspravljaju o nacrtu sporazuma.