MMF o sporazumu o klimatskim promenama: Preći s reči na dela

Svet 12. dec 201522:48 > 22:54
Reuters/Stefan Rousseau

Međunarodna zajednica koja je u subotu usvojila globalni sporazum o klimi treba da pređe "s reči na dela" i da odredi cenu za emisiju štetnih gasova, ocenila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

„Pariski sporazum predstavlja ključni korak pred izazovima kao što su klimatske promene u 21.veku. Vlade u celom svetu treba sada da pređu s reči na dela“, izjavila je Kristin Lagard.

Posle nekoliko godina pregovora, predstavnici 195 zemalja usvojili su večeras globalni sporazum o borbi potiv klimatskih promena i globalnog zagrevanja planete koji ugrožavaju prirodu i ljudsku vrstu.

Kristina Lagard je ocenila da međunarodna zajednica sada treba da odredi cenu za emisiju štetnih gasova kroz porez ili preko određivanja konkretnih kvota emisije tih gasova.

„Poručujem da se odmah odredi cena za emisiju štetnih gasova. Time bi se uticalo na manju upotrebu fosilnog goriva i pokrenule bi se investicije prema drugim energentima“, ocenila je generalna direktorka MMF-a.

Bela kuća: Najambiciozniji klimatski sporazum u istoriji

Bela kuća je pozdravila dogovor koji su u Parizu postigli SAD i predstavnici 195 zemalja kao „najambiciozniji klimatski sporazum u istoriji“.

Sporazumom je postignut „dugoročni i trajni globalni okvir“ za smanjenje emisija štetnih gasova, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi AP.

Američki predsednik Barak Obama obratiće se kasnije u Beloj kući i dati izjavu povodom postignutog sporazuma.