Vašington želi aktivniju ulogu Nemačke protiv IS

Svet 13. dec 201509:52 > 09:53
Wikimedia Commons

Vašington je pohvalio uključivanje Nemačke u operacije u Siriji, ali želi da ta država pošalje više vojnog osoblja u sastav koalicionih snaga koje se bore protiv ekstremista Islamske države, izveštavaju danas nemački mediji.

Na osnovu pisma koje je američki sekretar za odbranu Ešton Karter prošle sedmice poslao nemačkoj ministarki odbrane Ursuli fon der Lejen, Vašington traži veći vojni doprinos Berlina u borbi protiv IS, piše „Špigel“.

Portparol nemačkog Ministarstva odbrane potvrdio je prijem pisma i dodao da se američki zahtev razmatra.

Drugi detalji vezani za sadržaj pisma nisu saopšteni, navodi Raša tudej.

Nemački poslanici odobrili su prošlog petka slanje do 1.200 vojnog osoblja i šest aviona „tornado“ u Siriju, kao podršku Francuskoj nakon terorističkih napada 13. novembra.

Berlin je, takođe, saopštio da će poslati fregatu kao podršku francuskom nosaču aviona Šarl de Gol u istočnom delu Sredozemnog mora.

U četvrtak, prva grupa nemačkih vojnika, sa dva aviona „tornado“ i avionom za dopunu goriva, stigla je u vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u međuvremenu izjavila da nemački kontingent neće sarađivati sa snagama režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada na terenu.

„Međunarodna alijansa protiv IS ne uključuje Asada i njegovu vojsku“, rekla je Merkelova za listove „Badiše nojeste nahrihten“ i „Augsburger alemajne“.

U isto vreme, kancelarka je kazala da Berlin ne može da stoji po strani i posmatra kako „brutalni i nehumani teroristi IS nastavljaju sa napredovanjem“.

Oni su napravili „vladavinu terora u Iraku i Siriji“ i predstavljaju „direknu pretnju“ za celu Evropu, dodala je Merkel.