Najmanje 19 Saudijki na političkim funkcijama

Svet 13. dec 201510:14 > 20:38
REUTERS/Faisal Al Nasser

Najmanje 19 Saudijki osvojilo je mesta u opštinskim većima, što je prvi put u istoriji te zemlje da su žene izabrane na političke funkcije, javljaju agencije.

Opštinski izbori, održani 12. decembra u Saudijskoj Arabiji bili su prvi na kojima je ženama dozvoljeno da glasaju i budu kandidati, što se smatra korakom napred u sporom procesu reformi kada je reč o pravima žena u tom konzervativnom kraljevstvu.

Izabrane žene potiču iz sasvim različitih delova zemlje, od drugog po veličini saudijskog grada Džede do sela u okolini Meke, a najviše – četiri – iz prestonice Rijada, prenosi AP.

Prva koja je po izbornim rezultatima osvojila mesto u lokalnom veću bila je Salma bint Hizab al-Otejbi iz provincije Meka, saopštila je izborna komisija.

Ukupno 978 žena i 5.983 muškarca prijavilo se kao kandidati na izborima za 284 opštinska veća.

Ipak, svega 131.000 žena se prijavilo da glasa, u poređenju sa više od 1,35 miliona muškaraca, od gotovo 21 milion stanovnika u Saudijskoj Arabiji.

Portparol izborne komisije Hamad al Omar izjavio je za AP da je glasalo 106.000 žena, ili 82 odsto prijavljenih. Odziv u muškom delu stanovništva bio je daleko manji – 44 odsto, ili oko 600.000.

Prvi opštinski izbori u Saudijskoj Arabiji održani su 2005, za kojima su usledili izbori 2011, ali u oba slučaja, samo muškarcima je bilo dozvoljeno da učestvuju, preneo je AFP.

Apsolutna monarhija, kojom vlada kralj Salman nakon smrti kralja Abdulaha u januaru, a koja primenjuje striktno tumačenje islama, suočava se sa intenzivnim kritikama po pitanju rodne ravnopravnosti.

Saudijska Arabija je jedina država u svetu gde ženama nije dozvoljeno da voze.

One, takođe, moraju da u javnosti nose tradicionalnu crnu odeću, koja im prekriva gotovo čitavo telo i potrebna im je dozvola muških članova porodice da bi putovale, radile ili se udale.

U drugim zalivskim državama, žene imaju neka prava koja se tiču glasanja već nekoliko godina.