Turski ribari: Nije pucano na nas sa ruskog broda

Svet 13. dec 201520:55 > 14. dec 2015 00:22
REUTERS/Andrew Winning

Mornari ruskog patrolnog broda "Smetlivi" nisu otvarali vatru na turski ribarski brod, izjavio je vlasnik ovog broda Muzafer Gecidži.

„Nismo se približavali ruskom brodu bliže od jedne milje ili 1,8 kilometra. ‘Smetlivi’ se nije kretao. Nisu pucali na nas. Čak i da je vatra bila otvorena, niko to nije čuo“, rekao je on, prenosi televizija CNN Turk.

Gecidži, koji je vlasnik ribolovne kompanije „Gecidžiler balikčilik“ rekao je i da je njegov 56 metara dugački brod u potpunosti opremljen potrebnom tehnikom i da je „snimak sa kamere predat obalskoj straži“, navodi Sputnjik. 

Čavušoglu o incidentu: Detaljno ćemo ispitati posadu broda

Ministarstvo inostranih poslova Turske će detaljno ispitati posadu ribarskog broda o incidentu sa ruskim brodom u Egejskom moru i nakon toga izdati saopštenje, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Ministarstvo inostranih poslova Turske saopšštilo je da će izaći sa saopštenjem o incidentu nakon što izvršši sasluššanje ribara koji su bili svedoci događaja, prenosi televizija „Haberturk“ izjavu ššefa diplomatije Turske.

On je saopšštio da je upoznat sa reakcijom Moskve, ali da će Turska izvući zaključke nakon razgovora sa ribarima, prenosi Sputnjik.

Osim toga, Čavuššoglu je naveo da je Turska protiv eskalacije i da zato incident treba da bude predmet razgovora.

Ranije je saopššteno da je turski vojni ataše, koji je hitno pozvan u Ministarstvo odbrane Rusije, obećao da će odmah preneti Ankari sadržžaj upozorenja koji je dobio u vezi sa incidentom u Egejskom moru.

Posada ruskog razarača „Smetlivi“ bila je primorana da koristi vatreno oružje da bi sprečila sudar sa turskim ribarskim brodom, saopštilo je ranije danas rusko Ministarstvo odbrane.

„Ministarstvo navodi da se incident dogodio danas i da je „posada ruskog broda „Smetlivi“ sprečila sudar sa turskim brodom 22 kilometara od grckog ostrva Limnos u severnom delu Egejskog mora“, javili su ruski mediji.