Najmanje 24 osobe stradale u eksploziji u Pakistanu

Svet 13. dec 201521:58 > 22:45
. REUTERS/Naseer Ahmed

Najmanje 24 osobe su danas poginule, a 70 je ranjeno u eksploziji na pijaci u Paračinaru, gradu u većinski šiitskoj oblasti na severozapadu Pakistana.

Eksplozija je odjeknula na prepunoj pijaci u oblasti Kuram, na granici sa Avganistanom, a lokalni zvaničnici strahuju da će broj žrtava rasti.

Odgovornost za eksploziju preuzela je zabranjena sunitska islamistička grupa „Laškar-e-Džangvi“, sa ideologijom bliskom onoj koju propagiraju teroristi „Islamske države“.

„To je osveta za ubijanje muslimana od stane sirijskog predsednika i Irana“, izjavio je za Rojters Ali bin Sufjan, portparol „Laškar-e-Džangvija“.

Rojters je ranije javio da se stotine pakistanskih šiitskih boraca, poznatih kao „Zejnabijun“, bore protiv Islamske države u Siriji. Većina njih je iz Paračinara, grada sa velikom šiitskom populacijom u većinski sunitskom Pakistanu.

Na snimcima lokalne televizije vide se snimci kako na stotine ljudi beži sa pijace, na kojoj se uglavnom prodaje polovna odeća.

Oblast u kojoj je došlo do napada poznata je po sukobima sunita sa šiitima, koji čine oko 20 odsto ukupne populacije Pakistana od 200 miliona.