Čurkin: Turska i SAD ćutale o ilegalnoj trgovini naftom IS

Svet 14. dec 201509:12 > 09:15
REUTERS/Brendan Mcdermid

Ankara i Vašington morali su da obaveste Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da Islamska država (IS) ilegalno trguje ukradenom naftom, ali nisu to učinili, rekao je ruski izaslanik u UN Vitalij Čurkin, upozorivši da je time prekršena rezolucija UN o finansiranju terorizma.

„Primili smo ozbiljne pritužbe o primeni rezolucije UN“, rekao je on agenciji RIA Novosti, a prenosi „Raša tudej“ navodeći da je reč o rezoluciji 2199, kojom se zabranjuje finansiranje terorističkih organizacija.

Čurkin je ukazao da su, u skladu sa tom rezolucijom koja je u februaru usvojena na inicijativu Moskve, zemlje obavezne da Savetu bezbednosti pruže informacije o finansiranju terorista, ukoliko imaju takve podatke.

„To znači da su Amerikanci morali da pruže takve informacije, kao i naravno Turska, koja je trebalo da prijavi bilo kakvu ilegalnu trgovinu koja se tamo odvija. A oni to nisu učinili“, istakao je Čurkin.

On je dodao da se trenutno priprema nova rezolucija UN o ilegalnoj trgovini nafte.

„Zajedno sa Amerikancima radimo na nacrtu nove rezolucije kojom se pooštravaju odredbe o toj vrsti izveštavanja. Možda bismo mogli da obavežemo generalnog sekretara da predstavlja redovne izveštaje o tom pitanju, ili će to biti neka vrsta antiterorističkih agencija“, objasnio je Čurkin.

On je, takođe, izrazio nadu da će nova rezolucija biti usvojena 17. decembra.

RT podseća da je prošle nedelje rusko Ministarstvo odbrane iznelo dokaze o tome da IS transportuje naftu u Tursku, a da je Vašington saopštio da je, prema njihovim informacijama, reč o beznačajnoj količini nafte, mada je priznao da su neki delovi tursko-sirijske granice i dalje neobezbeđeni.