Austrijski vojnici "goloruki" brane granicu

Svet 14. dec 201509:41 > 09:46
Tanjug/AP/Ronald Zak

Austrijski vojnici nezadovoljni su opremom sa kojom su usred izbegličke krize upućeni na granice sa Slovenijom i Mađarskom, objavio je bečki Kurir. Vojnici, za razliku od policije, ne smeju da nose suzavac i pendrek pa su u određenim kriznim situacijama morali da se oslone na vlastite ruke.

Komandant Treće oklopne brigade kapetan Filip Mihel, u novom izdanju vojnog časopisa „Grenadir ekspres“, rekao je da postoje ogromni nedostaci u zaštiti vojnika i upozorava na povrede vojnika. Vojni sindikat je zbog toga pisao austrijskom Generalštabu. Ministarstvo odbrane ukazalo je da o opremi vojnika odlučuje komanda kopnenih snaga.

Kapetan Mihel, koji je sa svojim vojnicima bio na granici prema Mađarskoj, rekao je da su vojnici, u čestim okršajima između izbeglicama, morali da intervenišu „golim rukama“. Kako je rekao, komanda je zabranila nošenje pendreka ili suzavca uz obrazloženje da ne polazi nikakva opasnost od izbeglica.

Prilikom eskalacije situacije 18. septembra, kako tvrdi ovaj kapetan, ofanzivno je delovano protiv vojnika, koji su uspeli da spreče azilante samo uz korišćenje masivne telesne sile, uz sopstveno ugrožavanje. Rekao je da su brojni zahtevi za boljom opremom ostali neuslišeni. Puške i municija su, kako je rekao, blombirani i osigurani.

Policija na granici, s druge strane, raspolaže suzavcem i pendrecima i na taj način u slučaju incidenta mogu da obezbede ograde na granici.

Jedino što ima vojska, kako je rekao kapetan Mihel, jesu pištolji, kojima mogu da pucaju u vazduh, a to bi, prema njegovim rečima, imalo veoma negativni medijski eho. Zaštitna oprema, kao što su protektori i šlemovi su zabranjeni vojnicima prilikom vršenja dužnosti na granici, kako ne bi delovali zastrašujuće.