Čavušoglu: Strpljenje Ankare ima svoje granice

Svet 14. dec 201510:14 > 10:17
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da strpljenje zvanične Ankare prema Rusiji "ima svoje granice", komentarišući, kako je rekao, "preteranu" reakciju zvanične Moskve u pomorskom incidentu ovog vikenda između dve zemlje.

Posada ruskog razarača „Smetlivi“ bila je juče primorana da koristi vatreno oružje da bi sprečila sudar sa turskim ribarskim brodom u Egejskom moru, preneo je Rojters. „To je bio samo ribarski čamac, pa mi se čini da je reakcija ruskog patrolnog boda bila preterana“, izjavio je Čavušoglu u intervjuu za italijanski list „Korijere dela Sera“.

„Rusija i Turska zasigurno moraju ponovo da uspostave odnose poverenja koje smo oduvek imali, ali naše strpljenje ima granice“, istakao je šef turske diplomatije.

Taj incident će verovatno dodatno povećati tenzije između Rusije i Turske, koje su pojačane zbog prošlomesečnog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca, kao i zbog odnosa prema Siriji.

Čavušoglu je naveo da je Rusija optužbama ruskog predsednika Vladimira Putina da je Turska oborila ruski avion kako bi zaštitila svoje snabdevanje naftom od strane Islamske države „samu sebe stavila u smešnu poziciju“. „Niko u to nije poverovao“, rekao je turski ministar.

On je takođe kritikovao rusku vojnu intervenciju u Siriji, istakavši da je njen cilj da podrži režim sirijskog predsednika Bašara Asada, a ne da porazi IS.

Čavušoglu je dodao i da vazdušni udari u Siriji nisu dovoljni da se poraze džihadisti i da će biti potrebno poslati kopnene trupe.

Erdogan: Želimo dobre odnose sa Rusijom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, sa druge strane, kaže da Ankara ne želi sukobe u odnosima sa Rusijom, već da želi da sa njom dalje razvija strateške odnose.

„Razvijali smo strateške odnose uspešno tokom proteklih deset, jedanaest godina i želimo da tako nastavimo“, rekao je Erdogan, izvestila je televizija „HaberTurk“.

On je istakao da strateški odnosi Ankare i Moskve ne bi trebalo da budu ugroženi incidentom koji se dogodio 24. novembra kada su turske snage oborile ruski vojni avion kod tursko-sirijske granice, navodi Tass.

„Želeo bih da sve uskoro popravimo“, rekao je, dodavši da bi dve strane trebalo da prevaziđu problem diplomatskim putem i da pokažu nameru da obnove odnose.