Napadnut vaspitač u Parizu u ime Islamske države

Svet 14. dec 201510:46 > 10:50
Reuters

Vaspitač u predgrađu Pariza, Sen-San-Deni, napadnut je hladnim oružjem u ustanovi u kojoj radi. Napadač mu je naneo povrede u predelu vrata uzvikujući "Ovo je upozorenje u ime Islamske države".

 Muškarac u vojnim čizmama, sa rukavicama i maskom na glavi, ušao je u ponedeljak ujutru u vrtić u Sen-San-Deniju i vaspitaču, koji se sam u učionici pripremao za posao, zadao više udaraca nožem za papir i makazama. Vaspitač je prebačen u bolnicu i život mu nije ugorzen, saopštili su policijski izvori.

Napadač je, prema prvim informacijama, u bekstvu, saopštilo je tužilaštvo u Bobinjiju. On je, kako se navodi, u ustanovu ušao nenaoružan, a nož za papir i makaze je našao u učionici.

Istraga, otvorena zbog pokušaja ubistva u vezi sa terorističkim poduhvatom, poverena je antiterorističkoj jedinici kriminalističke brigade pariske policije, rekli su pravosudni izvori.

Ispred predškolske ustanove stacionirano je više policijskih i vatrogasnih vozila, a mnogi roditelji su došli po decu.Francuska ministarka prosvete Naža Valo-Belkasem, koja je došla na mesto napada, okvalifikovala je napad kao „nedopustiv i krajnje ozbiljan akt“ i najavila još veće pooštravanje mera bezbednosti.

Od polovine novembra bezbednost u školama u Francuskoj je pojačana, a zabranjeno je okupljanje i parkiranje ispred objekata. Pojačane su i pojačane su patrole oko ovih ustanova.