Verski rat Ukrajinaca i prorusa za seosku crkvu

Svet 25. dec 201513:39 > 13:45
Izvor: Freeimages.com/Tatyana Postovyk

Pravoslavni Rusi i Ukrajinci vode borbu oko crkve u jednom selu na zapadu Ukrajine gde vernici postavljaju barikade, napadaju jedni druge lopatama i gađaju se molotovljevim koktelima.

Sukob proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga bezbednosti na istoku zemlje i ruske aneksije Krima 2014. podelili su i pravoslavce Ukrajini, prema tome ko pripada Kijevskoj, a ko Moskovskoj patrijaršiji.

U Ptiči, selu sa 1.000 ljudi na rusofobnom zapadu, na kojem se većinski govori ukrajinski, konflikt je dobio neviđene razmere. Sukob se vodi oko parohije Moskovske patrijaršije 350 kilometara od Kijeva, koju Kijevska patrijaršija želi da prisvoji. Tuče ispred crkve vode se danima.

Na improvizovanom referendumu pre godinu dana, većina žitelja je podržala pripajanje parohije Kijevu. Od tada, predstavnici obe patrijaršije držali su službe naizmenično. Situacija se promenila kada je početkom decembra sud u Kijevu odlučio da je sporna parohija deo Moskovske patrijaršije.

Sveštenici i vernici Ruske pravoslavne crkve zatvorili su se u crkvi, ne dozvoljavajući vernicima Ukrajinske crkve da uđu. Policajci su raspoređeni ispred crkve i blokiraju pristup. Posle nekoliko dana stroge kontrole, dozvoljeno je da se u crkvi uključi grejanje i da se vernicima odnese hrana.

Službe su organizovane i u porti pošto sveštenici Ruske crkve ne žele da čuju da ustupe crkvu drugoj strani. Moskovska patrijaršija tvrdi da Ukrajinsku crkvu podržava i ultranacionalistički paravojni pokret Desni sektor.