Sobotka: Zapadni Balkan ne sme da ostane prepušten sam sebi

Svet 15. feb 201612:07 > 12:08
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Češke Bohuslav Sobotka izjavio je da Evropska unija ne sme da dozvoli da Zapadni Balkan ostane usamljen i prepušten sam sebi u izbegličkoj krizi i da je najvažnije da se planovi EU koncentrišu na balkansku migracionu trasu.

„Cilj današnjeg samita jeste da pošalje signal solidarnosti svim zemljama Zapadnog Balkana. Te zemlje ne smeju da ostanu usamljene u krizi i mora da im pomogne cela EU“, kazao je Sobotka češkoj agenciji ČTK.

Za češki radio, Sobotka je izjavio da nije moguće da Nemačka i Austrija zamišljaju da zatvore granice, a da izbeglički problem ostane zemljama Balkana da ga rešavaju one. „Samit želi da pošalje signal solidarnosti i Srbima, i Hrvatima i Slovencima“, rekao je danas Radiožnuralu premijer.

Agenciji ČTK Sobotka je izjavio da Češka i druge članice Višegradska četvorka ne razgovaraju o pomoći u krizi samo s Makedonijom i Bugarskom, već i sa Slovenijom, Hrvatskom, Srbijom i Grčkom, a da će danas na samitu premijeri Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Bugarske i predsednik Makedonije konkretno razgovarati kako da se pomogne Bugarskoj i Makedoniji.

„Ukoliko Turska i Grčka ne uspeju da izađu na kraj s regulisanjem migracije, postoji mogućnost da se nelegalna migracija zaustavi na granicama Makedonije i Bugarske“, rekao je Sobotka.

Protiv tog plana postavljanja rezervne šengenske granice i plotova na severnima granicama Grčke postavila se Nemačka, a bugarski premijer Bojko Borisov u razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pred samit najavio je da će biti protiv plana koji bi u stvari isključio iz rešavanja izbegličke ;krize i iz šengenskog prostora Grčku.