Dokumenta pokazuju da je Leh Valensa cinkario za novac

Svet 22. feb 201618:01 > 18:07
Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

Legendarni vođa poljske Solidarnosti i simbol poljskog otpora komunističkoj diktaturi, Leh Valensa, bio je zapravo policijski doušnik, koji je za pare cinkario drugove - tvrdi se u dokumentima koje je danas objavilo Opštepoljsko udruženje interniranih i progonjenih.

Tajni saradnik tajne policije – Bolek, nije niko drugi do bivši predsednik Poljske, nobelovac i sindikalni tribun Leh Valensa.

Predsednik udruženja žrtava komunizma, Januš Olevinjski, zatražio je da Valensa vrati Nobelovu nagradu za mir, javili su poljski mediji. Valensa, s druge strane, preti tužbom.

„Ja znam šta sam radio. Znam da sam 100 odsto bio uključen u borbu protiv komunista. Žrtvovao sam svoju porodicu, suprugu. Sve sam dao za tu borbu. A oni kažu da sam uzeo novac? To je smešno!“, odgovara Valensa na optužbe.

Sadašnja hajka na Valensu nije novost, pošto je lider vladajućih konzervativaca iz Prava i Pravde, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, zajedno sa bratom, pokojnim predsednikom Poljske, Lehom Kačinjskim, od 1992. godine njegov zakleti neprijatelj. Razlog je to što su braća Kačinjski, navodno zbog intriga, tada smenjeni sa visokih činovničkih funkcija.

REUTERS/Kacper Pempel

„Značajno je da je posle 27 godina, u ormanu privatne kuće, pronađen tajni dokument, koji je tužilac odavno trebalo da vrati i istraži. Koliko takvih kuća imamo u Poljskoj?“, upitao je predsednik Poljske Andžej Džuda.

Sam Valensa priznaje da nešto jeste potpisao da bi pomogao nekom agentu kontraobaveštajne službe, koji je bio u teškoj životnoj situaciji.

„Rekao sam istinu i celu istinu. Šta ćete sa tim, to je vaš problem. Meni je srce mirno“, poručuje Valensa.

Dva, danas objavljena dokumenta, dostupna su stručnjacima, ali je demantovano da ih je potvrdio neko od grafologa. Ko je Bolek, a ko Lolek još je tajna.