Solidarnost sa Valensom: Hiljade Poljaka maršira ulicama

Svet 27. feb 201616:35 > 16:35
Izvor: AP Photo/Czarek Sokolowski

Na ulice Varšave izašle su danas hiljade Poljaka u marš solidarnosti sa legendom otpora Poljaka komunističkom režimu, dobitnikom Nobelove nagrade za mir 1983. godine i kasnije prvim slobodno izabranim predsednikom Poljske posle pada komunista, Lehom Valensom.

Valensu je u marš od Narodnog stadiona centrom Varšave, prema procenama gradskih vlasti, krenulo da brani oko 17.000 Poljaka pošto je Institut pamćenja naroda objavio nedavno nove dosijee totalitarne državne bezbednosti da je pod pseudonimom Bolek Valensa bio saradnik tajne policije do 1976. godine.

Konzervativna desničarska vlada iskoristila je to za oštru kampanju da ta saradnja Valense kada je bio mladi, relativno nepoznati radnik, znači automatski da su svoj pad i ceo kasniji razvoj demokratije i nezavisnosti Poljske do danas režirali sami komunisti sa Valensom kao marionetom.

AP Photo/Czarek Sokolowski

Na čelu povorke demonstranti nose transparent sa parolom današnjeg protesta „Mi narod“ i mase transparenata koji izražavaju solidarnost sa Lehom Valensom, podsećaju lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog da je on spavao do podneva kod mamice 13.

 decembra 1981. kada je Valensu i svakog ko je iole nešto radio i značio u opoziciji, oko 3.000 ljudi, internirala vojska u noći kada je uvedeno vanredno stanje.

Masa demonstranata ispred lica drži fotografiju Leha Valense iz dana radničkog bunta u Gdanjsku 1980. godine.

„Nikada nisam pristao na saradnju, nikada nikom nisam naneo štetu. Mnogo puta su me ubeđivali da izdam sindikate Solidarnost i stanem na čelo režimskih sindikata. Nisam podlegao pritisku“, pročitana je pred polazak povorke Valensina poruka demonstrantima.

Valensa je Poljacima u njoj poručio da ni u najcrnjim snovima nije sanjao da bi nakon godina borbe za slobodu, represije i hapšenja na ljude koje je progonio komunistički režim mogao sada da udari aparat demokratske države.

AP Photo/Czarek Sokolowski

„Vi koji ste rođeni već u slobodnoj Poljskoj. Nemojte dozvoliti da vas ubede da nam je slobodu i nezavisnost donela komunistička tajna policija. Nezavisnost i slobodu osvojili smo i upravljali njom mi. Mi Solidarnost. Mi, poljsko društvo. Mi, narod“, poručio je Valensa.

Protestni marš sazvao je Komitet odbrane demokratije, građanska incijativa koja je organizovala serije demonstracija u Varšavi i još preko trideset gradova širom zemlje kada se krajem prošle godine pokazalo da vladajuća stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog pokušava da

 parališe rad ustavnog suda, preuzela je javni tv i radio servis i novinsku agenciju PAP a otpustila je ođednom i sve rukovodeće činovnike u državnoj upravi i sistematski ih menja partijskim kadrovima, bez obzira na stručnost.

KOD prikuplja i potpise za novi zakon o Ustavnom sudu, pošto je novi zakon koji su po hitnom postupku u noćnim glasanjima progurali zahvaljujući komotnoj većini u oba doma parlamenta krajem prošle godine vladajući konzervativci potpuno paralisao potpuno rad Ustavnog suda.

Zbog tog zakona, kao i zbog zakona kojim je vlada preuzela kontrolu nad javním medijima Evropska komisija je pokrenula zimus protiv Poljske, prvi put u istoriji protiv jedne članice, postupak nadzora nad pravnom državom u kome u krajnjem slučaju Poljskoj preti i oduzimanje prava glasa u Evropskoj uniji.

Među demonstrantima koji su danas izašli da brane Valensu mnogi ni ne veruju njegovim pravdanjima da je Državna bezbednost falsifikovala njegove potpise i doušničke izveštaje.

Došli su, međutim, da brane simbol nenasilnog pada komunzima jer su uvereni a to pokazuju i dva objavljena dosijea tajnog saradnika Bolek da je Valensa zaista prekinuo saradnju sa policijom daleko pre nego što je postao vodeća ličnost prvih nezavisnih sindikata iza gvozdene zavese Solidarnost 1980. godine.