Kamere na aerodromu snimile trojicu osumnjičenih

Svet 22. mar 201617:16 > 17:20
Izvor: AFP

Na video snimku kamera na aerodromu u Briselu snimljena su trojica terorista osumnjičenih za napad u glavnom gradu Belgije.

Snimak je objavio belgijski list „Dernijer er“, koji navodi da su trojica mogućih atentatora snimljeni nekoliko minuta pre dve razorne eksplozije „kako guraju kolica s prtljagom, a svaki od njih na ruci ima rukavicu koja može sakriti detonator eksplozivne naprave“. 

U Briselu su u toku opsežne policijske racije i pretresi, a od medija je zatraženo, i oni se toga pridržavaju, da ne objavljuju ništa što bi moglo ometati istragu i na bilo kakav način upozoriti teroriste i njihove pomagače. 

Belgijski državni tužilac Frederik van Lev izjavio je da je jednu eksploziju izazvao najverovatnije kamikaza-samoubica, dok je druga bomba mogla biti aktivirana daljinskim upravljačem.

Jedan osumnjičeni, kako se vidi na snimku, ima nabijen šešir na glavu kojim, kako smatra „Dernijer er“, skriva lice. U izveštaju se navodi da policija traga za trećim atentatorom, koji je izgleda uspeo da preživi eksplozije i pobegne. 

U terorističkim napadima na aerodromu i u metrou u Briselu danas su poginule 34 osobe, a više od 190 ih je ranjeno. U briselske bolnice i dalje stižu povređeni, od kojih su neki u kritičnom stanju i s najtežim povredama, kao što su otkinuti udovi, unutrašnja krvarenja i opekotine. 

Na aerodromu Zaventem policija je otkrila još jednu neeksplodiranu bombu i automatsku pušku „kalašnjikov“, a belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon ocenio je da ovi atentati mogu biti povezani s hapšenjem glavnog organizatora novembarskog pokolja u Parizu Salaha Abdeslama. 

U eksploziji u stanici metroa Malbek ubijeno je 20, a na aerodromu 14 osoba, potvrdile su belgijske vlasti.

Policija i snage bezbednosti i dalje krajnje oprezno pregledaju veliki broj kofera i drugih prtljaga napuštenih u panici ili uništenih u eksploziji, jer postoji bojazan da su teroristi ostavili iza sebe još bombi ili eksploziva.