Sirijska vojska povratila Palmiru nakon godinu dana

Svet 24. mar 201614:45 > 14:47
Izvor: AFP/arhiva

Sirijska vojska ušla je danas u drevni grad Palmiru koji se nalazi pod kontrolom Islamske države od maja, javila je sirijska državna televizija.

Snage sirijske vojske ušle su u grad oko podneva, trenutno se vode borbe sa pripadnicima ID u blizini arheološkog lokaliteta u jugozapadnom delu Palmire, izvestio je reporter sirijske televizije koji se nalazi na licu mesta.

Na objavljenim snimcima se vide sirijski vojnici i borbena vozila kako prolaze pored pored zgrade na kojoj je ispisan grafit „Bićete uništeni pod nogama sirijsko-arapske vojske“.

Guverner grada Homs Talal Barazi rekao je ranije danas za agenciju Asošiejted pres da su snage sirijske vlade utvrdile tri pravca kretanja za ulaz u grad i da su svi prilazni putevi Palmiri rašćiščeni od mina i eksploziva.

Sirijske trupe danima pokušavaju da povrate grad u kom se nalazi jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu. Pripadnici ID uništili su veći deo čuvenog hrama u Palmiri.

Šef Departmana za antiku i muzeje u Damasku Mamun Abdulkarim izrazio je nadu da je šteta koju su islamisti naneli istorijskom blagu Palmire manja nego što se u početku mislilo.

Snage Islamske države uništile su mnoge spomenike u Palmiri iz rimskog doba, medju kojima su hram Bel, star 2.000 godina, i čuvena Trijumfalna kapija.

Grad Palmira, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, bio je pod opsadom Islamske države od maja prošle godine.