Potvrđena veza napadača iz Brisela i Pariza

Svet 24. mar 201615:54 > 15:56
Izvor: Tanjug/AP

Belgijsko tužilaštvo saopštilo je da je bombaš samoubica koji je izveo napad u brisleskom metrou iznajmio stan koji su koristili napadači iz Pariza i da je za njim policija tragala od decembra. Tako je potvrđena veza između napada u Parizu 13. novembra i napada u Briselu u utorak na aerodromu i metrou.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da su belgijski istražitelji, koji su radili na pariskim napadima, izdali evropske i međunarodne poternice za Halidom el Barkauijem, koji je bio osumnjičen da je iznajmio stan u gradu Šarlroa.

Belgijska televizijska stanica RTBF javila je da su bombaše samoubice u atentatu na aerodromu u Briselu braća Kalid i Ibrahim el Bakraui, povezani s terorizmom i kriminalom, dok je treći odbegli džihadista Nažim Lahraui organizovao grupe terorista koji su izvršili napade 13. novembra u Parizu.

RTBF je, pozivajući se na policijske izvore, navela da je odbegli terorista Lahraui, čiju je sliku snimljenu video kamerom objavila policija, pripremio atentate u Parizu zajedno s glavnim atentatorom Salahom Abdeslamom.