Papa osudio anesteziranu svest Evrope prema izbeglicama

Svet 26. mar 201608:32 > 08:33
Izvor: REUTERS/Max Rossi

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja osudio je tokom završne molitve na Veliki petak prema Gregorijanskom kalendaru "anesteziranu svest" Evrope prema izbeglicama.

„Sredozemno i Egejsko more su postala nezasita grobna mesta i slika naše bezosećajne i utrnule, anestezirane svesti“, rekao je papa tokom molitve u rimskom Koloseumu kritikujući zatvaranje „granica i umova“ pred prilivom izbeglica i migranata.

Papa je osudio sveštenike pedofile navodeći da su umesto odustanja od praznih ambicija takvi „nevernici izabrali put oduzimanja časti i dostojanstva nevinih“.

Nekoliko desetina hiljada vernika okupilo se večeras u rimskom Koloseumu gde je papa prošao Put krsta na Veliki petak uoči Uskrsa.

Papa je pored ogromnog metalnog krsta na podijumu rimskog amfiteatra slušao besedu koju je napisao italijanski kardinal Galtijero Baseti.

REUTERS/Max Rossi

Drveni krst su ove godine nosili dva Sirijca, jedna Ruskinja, jedna Kineskinja i državljanin Centralnoafričke Republike.Duž Puta krsta pročitano je 14 molitvi kao što nalaže biblijska tradicija koja Velikim petkom obeležava Hristovu pasiju i njegovu smrt.

Italijanski kardinal je u besedi pomenuo migracije, zlostavljanu decu, napuštene starije osobe, i svaku vrstu nasilja i progona, s posebnim osvrtom na patnju Jevreja za vreme nacizma.

Vernici su pre ulaska u Koloseum prošli strogu bezbednosnu kontrolu.

Argentinski papa će u nedelju na dan Uskrsa služiti misu i uputiće tradicionalnu uskršnju poruku „gradu i svetu“ (Urbi et orbi).