Česi kradu kineske i kače zastave Tibeta

Svet 29. mar 201614:44 > 14:46
Tanjug/AP/Michal Dolezal

Predsednici Kine i Češke, Si Đinping i Miloš Zeman potpisali su u Pragu Deklaraciju o strateškom partnerstvu i skoro 10 memoranduma o saradnji u raznim oblastima, a Peking i Prag postali su gradovi pobratimi. Istovremeno na ulicama Praga već drugi dan traju čarke Kineza i Čeha koji kradu kineske i pokušavaju da kače zastave nezavisnog Tibeta.

Istorijsku posetu kineskog predsednika prate i protesti Čeha ogorčenih na predsednika Zemana zbog toga što, kako veruje deo javnosti, prodaje ljudska prava i Tibet zarad poslova češke privrede.

Češka policija je tokom prvog dana posete uhapsila 12 Čeha koji su oštetili kineske zastave na ulicama i pokušavali da ih zamene tibetanskim i jednog Kineza koji je napao Čeha sa zastavom Tibeta i oteo mu je.

Čarke su se nastavile i danas, pošto je kineska ambasada organizovala dobrovoljce Kineze iz lokalne dijaspore u Češkoj, ali i sa pojačanjima iz Slovačke i Austrije da radosno dočekuju svog predsednika sa zastavama i transparentima i skandiranjem nadjačaju eventualne proteste Čeha koji bi insistirali na nezavisnom Tibetu i poštovanju ljudskih prava, javili su češki mediji.

Pristalice Si Đinpinga sa crvenim majicama vezanim kao šal oko vrata, pošto je ambasada greškom naručila suviše male majice, uspešno sakrivaju i bilbord sa fotografijom Vaclava Havela i dalajlame i porukom „Ova gospoda su ovde kod kuće“ da ga predsednik ne vidi, a nastoje i da oteraju iz vidokruga predsednika i sve Čehe sa tibetanskim zastavama koje inače skida sa ulica i češka policija.

Reuters/David W Cerny

Tibetansku zastavu sz danas iz protesta na prozorima svojih kancelarija Poslaničkog doma okačili lideri opozicione desnice, predsednik Odbora za spoljnu politiku knez Karel Švarcenberg i lider stranke TOP09 bivši ministar finansija Miroslav Kalousek.

„Ne protestujemo protiv posete kineskog predsednika već protiv naših glavešina. Evropski bulevar ponovo je postao Lenjinov bulevar na kome se dočekuju komunistički drugovi. Tako u poslednjih 26 godina ovde niko nije dočekivan. To je poslednji put viđeno u vreme Brežnjeva“, rekao je Kalousek.

Tibetansku zastavu su u znak protesta zbog pompeznog Zemanovog dočeka za kineskog predsednika na svoju zgradu okačili i studenti čuvene Praške filmske akademije FAMU.

Si Đinping doputovao je u ponedeljak u Prag kao prvi predsednik Kine koji je ikada posetio ovu zemlju, a posle današnjih razogovora sa predsednikom Milošem Zemanom izjavio je da su postgili široki konsenzus u svim bilateralnim temama.

Deklaracija o strateškom partnerstvu, međutim, ne prelazi okvire sličnih sporazuma kakve su sa Kinom potpisale druge članice Evropske unije, recimo Velika Britanija i Poljska, jer su i češke diplomate odbile da poimence navedu Tibet i Tajvan kao integralni deo Kine i zadovoljile su se formulacijom o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta te azijske sile.

„Želim, kao što je rekao i naš premijer Bohuslav Sobotka, da Češka postane ulazna kapija Kine u EU i dodao bih da postane i mirna luka u koju će se vraćati kineski brodovi posle raznih bura“, rekao je predsednik Češke u kratkom obraćanju medijima umesto najavljene konferencije za novinare.