Bliski Putinovi saradnici oprali dve milijarde dolara

Svet 03. apr 201621:42 > 21:45
REUTERS/Sergei Karpukhin

Bliski saradnici Vladimira Putina umešani su u lanac za pranje novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara, prenose Gardijan i BBC pozivajući se na tajne dokumente koji su procureli u javnost u okviru istraživanja koji predvode ICIJ i ”Zidojče Cajtung“, a u kojem je učestvovalo više od 100 redakcija, uključujući i KRIK.

BBC na sajtu navodi da su Putinovi saradnici uključeni u lanac za pranje novca, a da je tom operacijom rukovodila Banka Rosija koja je pod sankcijama SAD i EU zbog ruske aneksije Krima.

Gardijan navodi da mreže ofšor dogovora i velikih zajmova vrednih dve milijarde dolara vode trag do ruskog predsednika, mada se njegovo ime ne spominje u takozanim „Panamskim dokumentima“.

Ti dokumenti su deo miliona procurelih dokumenata iz baze podataka panamske kompanije Mosak Fonseka (Mossack Fonseca), četvrte najveće ofšor pravne firme. Sporni dokumenti navodno pokazuju kako su na raznorazne načine bogati i moćni mogli da koriste tajne ofšor poreske režime.

„Dokumenti sugerišu da je Putinova porodica imala koristi od ovog novca – deluje da on može da troši bogatstvo svojih prijatelja“, navodi Gardijan.

Trag počinje u Panami i vodi do Rusiije, Švajcarske i Kipra, i obuhvata i privatni skijaški centar gde se mladja Putinova ćerka venčala 2013. godine.

„Panamski dokumenti“ posebno svetlo bacaju na Sergeja Roldugina, najboljeg Putinovog prijatelja, navodi Gardijan, dodaući da je Roldugin predstavio Putina ženi kojom se posle venčao, kao i da je kum Putinovoj starijoj ćerci Mariji.

Procurila dokumenta sugerišu da su kompanije Sonet oversis (Sonnette Overseas), Internešnal medija oversis (International Media Overseas), Sanburn (Sunbarn) i Sandalvud kontinental (Sandalwood Continental) profitirale od lažnih transkacija, lažnih ugovora za konsalting, nekomercijalnih zajmova i kupovine imovine po niskim cenama.

Internešnal medija oversis i Sonet Oversis zvanično je u vlasništvu jednog od Putinovih najbližih prijatelja, navodi BBC i dodaje da je koncertni čelista Roldugin Putinov prijatelj od kada su bili tinejdžeri.

Prema tim dokumentima, Roldugin je lično zaradio stotine miliona dolara od sumnjivih poslova, prenosi BBC i navodi da dokumenta pokazuju da je Sandalvud kontinental kupio imovinu za manje od dolara i prodao je posle tri meseca za 133 miliona dolara.

Sandalvud je takodje dobio zajam od ruske državne banke od 800 miliona dolara a da nema dokaza da je ta kompanija na neki način garantovala za zajam ili da je otplatila dug.

Druga dokumeta pokazuju da je Internešnal medija oversis 2007. godine pozajmila šest miliona dolara, a da je posle tri meseca dug otpisan za jedan dolar, tako da je toj kompaniji poklonjeno šest miliona dolara.

Procureli podaci pokazuju da je Sandalvud pozajmio novac kompaniji koja je vlasnik ski centa koji je Putin otvorio 2006, i gde se skijao 2011. i 2012, dok se njegova ćerka Katarina tamo venčala 2013.

BBC navodi i da „Panamski dokumenti“ pokazuju kako je bivši premijer Islanda Sigmundir Gunlaugson imao neprijaveljni interes u bankama koje je spasavala država.

KRIK analizirao podatke u vezi sa Srbijom

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) saopštila je da je uključena u istraživanje u okviru kojeg je procurilo 11,5 miliona dokumenata iz kompanije Mosak Fonseka. Papiri, kako navodi KRIK, otkrivaju imena različitih političara, kriminalca, biznismena i poznatih ličnosti koji su se skrivali iza kompanija osnovanih u poreskim rajevima.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, nemački list ”Zidojče Cajtung“ i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta došli su u posed baze dokumenata koja je procurila iz jedne od vodećih kompanija za osnivanje ofšor firmi “Mosak Fonseka”.

KRIK naovodi da je jedan od učesnika projekta ”Panama Papers“ i da je analizirao podatke u vezi sa Srbijom.

KRIK navodi da dokumenta pokazuju na koji način su saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina posredstvom mreže banaka i kompanija skrivenog vlasništva iz zemlje izvukli više od dve milijarde dolara, kao i da porodica Azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva koristi ofšor kompanije u Panami da drži tajne uloge u rudnicima zlata i imovinu u Londonu.

Mosak Fonseka osnivao je ofšor kompanije koje su pod kontrolom premijera Islanda i Pakistana, kralja Saudijske Arabije, predsednika Argentine i koje se dovode u vezu sa predsednikom Kine, pokazuje istraživanje. Ukrajinski predsednik Petar Porošenko, koji se pozicionirao kao reformator u državi koju je potresala korupcija, takođe je povezan sa fiktivnim kompanijama. Fond na Britanskim Devičanskim Ostrvima imao je i otac britanskog premijera Dejvida Kamerona.

U dokumentima se nalaze imena barem 33 osobe i kompanije koje se nalaze na crnoj listi vlade Sjedinjenih Američkih Država zbog dokaza da su poslovali sa meksičkim narko-bosovima, ali i terorističkim organizacijama poput Hezbolaha.

U bazi se pojavljuje 29 milijardera sa Forbsove liste 500 najbogatijih ljudi na svetu, a među klijentima Mosak Fonseka su i poznati glumac Džeki Čen, koji je posedovao šest kompanija, i najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi.

Ceo tekst pročitajte na KRIK.rs