Sukobi u Nagornom Karabahu, stradala tri vojnika

Svet 04. apr 201611:15 > 11:23
AFP

Vojska Azerbejdžana saopštila je da su tri vojnika poginula u sukobima s jermenskim snagama trećeg dana sukoba u spornoj oblasti Nagorno Karabah.

„Vojnici su stradali u napadu granatama iz rovova jermenskih snaga“, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

„Ukoliko se jermenske provokacije nastave, pokrenućemo opsežnu operaciju duž linije fronta i koristićemo svo oružje“, izjavio je portparol ministarstva Vagif Dargahli.

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je azerbejdžanska vojska pojačala bombardovanje položaja vojske Nagorno Karabah, koju podržavaju vlasti Jerevana.

 Vlasti u Bakuu su odmah demantovale tu vest, navodeći da od subote kontrolišu strateške položaje Nagorno Karabaha, oblasti oko koje se decenijama spore Azerbejdžan i Jermenija.

Posle žestokih sukoba koji su izbili u petak uveče, Azerbejdžan je u nedelju jednostrano proglasio prekid vatre, ali dve strane razmenuju optužbe za kršenje primirja.

Jermenske i azerbejdžanske vlasti navele su u nedelju da je u sukobima stradalo 30 vojnika i jedan civil.

Oblast Nagorno Karabah većinski naseljena Jermenima nalazi se u sastavu Azerbejdžana, ali je pod kontrolom jermenskih separatista.

Posle šestogodišnjih sukoba, u kojima je ubijeno skoro 30.000 ljudi, primirje je potpisano 1994, ali na toj teritoriji i dalje traje zamrznuti sukob s povremenom eskalacijom nasilja.

Ta oblast se nalazi između Irana, Rusije i Turske.