Kriminalci, političari, sportisti u panamskim dokumentima

Svet 04. apr 201614:08 > 16:21
REUTERS/Reinhard Krause

Politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

Agencija Frans pres objavila je spisak glavnih ličnosti, svrstanih po kategorijama.

Politički lideri

– Bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina umešani su u lanac za pranje novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara.

– Premijer Islanda Sigmundur David Gunlogson i njegova supruga su koristili usluge ofšor kompanije Vintris za sakrivanje nekoliko miliona dolara na Britanskim Devičanskim ostrvima tokom finansijske krize na Islandu.

– Članovi porodice kineskog predsednika Si Đinpinga povezani su sa ošfor firmama,

– Članovi porodice britanskog premijera Dejvida Kamerona povezani su sa ošfor firmama.

U dokumentu se Đinping i Kameron navode kao politički lideri koji su izgradili ugled promovišući transparentnost.

– Saudijski kralj Salman, kao i deca predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i pakistanskog premijera Navaza Šarifa kontrolišu nekoliko ofšor kompanija.

– Argentinski predsednik Maurisio Makri je bio član ofšor kompanije na Bahamima, ali nije nikada imao udela u tom udruženju.

– Lica koje je ovlastio ukrajinski predsednik Petro Porošenko su koristila usluge panamske firme Mosak fonseka za otvaranje sopstvenih kompanija na Britanskim Devičanskim ostrvima.

Privreda

– Više od 500 banaka, filijala i ekspozitura radilo je za panamsku firmu početkom sedamdesetih godina kako bi pomogli svojim klijentima da upravljaju ofšor kompanijama.

– U dokumentima se pominje 29 milijardera sa spiska najbogatijih ljudi na svetu magazina Forbs.

– Među 1.000 italijanskih klijenata je i predsedavajući nacionalne aviokompanije „Alitalija“ Luka Kordero di Montecemolo

– Više od od 150 kompanija i pojedinaca je iz Slovenije.

Svet organizovanog kriminala

 – Jedna advokatska kancelarija u Panami sarađivala je s najmanje 33 osobe i udruženja koji su bili na crnoj listi SAD zbog veza s meksičkim narko kartelima, terorističkim organizacijama ili „otpadničkim državama“ poput Severne Koreje.

Svet sporta

– Član odbora za etiku Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Huan Pedro Damijani povezan je s trojicom optuženih za korupciju na vrhu rukovodstva te svetske sportske organizacije.

– Najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi i njegov otac optuženi su da poseduju ofšor kompaniju Mega star enterprajzis.

– Suspendovani predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini, kome je zabranjena bilo kakva aktivnost tokom šest godina, primio je dva miliona dolara od predsednika Fife Sepa Blatera i koristio usluge kompanije Mosak fonseka za otvaranje svoje ofšor komapnije u Panami 2007. godine.