Dogovoreno primirje u Nagorno-Karabahu

Svet 05. apr 201614:58 > 18:29
N1

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je u utorak da je dogovoreno primirje sa separatistima u Nagorno karabahu koje je stupilo na snagu u utorak u podne po lokalnom vremenu.

Početkom devedesetih godina prošlog veka iz sukoba je kao pobednik izašla jermenska strana. Nagorno-Karabah, udaljena oblast na Kavkazu u kojoj žive uglavnom Jermeni, ali koja se nalazi u Azerbejdžanu, ostala je samo formalno u sastavu Azerbejdžana, a pravu vlast su imali pobunjenici povezani sa Jerevanom.

Za mir u ovom delu sveta se uglavnom stara Moskva, ali Turcima jezički i etnički bliski Azeri očekuju zaštitu Ankare: „Još jednom poručujem predsedniku Alijevu, da ceo svet zna: Turska će nastaviti da stoji uz Azerbejdžan do kraja sveta protiv jermeskih ugnjetača i okupatora“, kazao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Azerbejdžanska televizija je objavila snimke, kako navode paničnog bega jermenskih vojnika koji se povlače bez oružja. Ovaj put čini se da je napad iscenirala azerbejdžanska strana, pokušavajući da problem suvereniteta nad Nagorno Karabahom internacionalizuje. Rat na Kavkazu bio je i tema telfonskog razgovora šefova diplomatije Rusije i SAD, Sergeja Lavrova i Džona Kerija.

Snažno osuđujemo nasilje koje je izbilo tokom vikenda. Tema broj jedan razgovora šefova diplomatije bili su napori da se hitno obezbedi prekid nasilja na granicama Nagorno Karabaha i da se ohrabre i Jermenija i Azerbejdžan na povlačenje sa linija sukoba“, kaže portparol Stejt departmenta Mark Toner.

Sukobi, najveći u poslednjih 20 godina, nastavljeni su i danas duž linije fronta, ali je oko podneva stigla vest da je prekid vatre dogovoren, kako je saopšteno u Jerevanu: Trenutno je uspostavljeno primirje duž cele linije sukoba i azerbejdžanska strana je zadržala kontrolu nad manjim delovima teritorije na severu i jugu. Za svaki metar osvojenog oni su platili cenu od jednog života“, kazao je jermenski predsednik Serž Sarksjan.

U Beču je za najavljen sastanak takozvane Minske grupe o Nagorno-Karabahu pod okriljem Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju. Kopredsedavajući su Francuska, SAD i Rusija koje će na skupu tražiti rešavanje konflikta zamrznutog tokom više od 20 godina.