Obama: Uništićemo IS, to je moj prioritet broj jedan

Svet 06. apr 201608:10 > 08:13
TANJUG/ AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Američki predsednik Barak Obama rekao je u utorak da je uništavanje Islamske države njegov "prioritet broj jedan", naglašavajući da džihadisti nastavljaju da gube na terenu, kako u Iraku tako i u Siriji.

„Nastavljamo da slabimo njihovo vođstvo, njihove finansijske mreže, njihovu infrastrukturu. Gonićemo ih i na kraju ih pobediti“, rekao je Obama na sastanku u Beloj kući koji je okupio najviše američke vojne zvaničnike.

Kao što smo videli u Turskoj i u Belgiji, IS i dalje ima mogućnost da izvrši ozbiljne terorističke napade, priznao je američki predsednik koji insistira na intenziviranju napora međunarodne koalicije.

„Radimo na ubrzavanju kampanje protiv IS-a“, pojasnio je. „Uništavanje IS-a moj je prioritet broj jedan. Ne radi se naravno samo o vojnoj operaciji već o ozbiljnim naporima u smislu diplomatije i obaveštajnih radnji“, naglasio je Obama uz kojeg su bili ministar obrane Ešton Karter, šef glavnog štaba Džo Danford, ali i zvaničnici važnih regionalnih zapovedništava američke vojske.