Erdogan optužio Rusiju za mešanje u sukob u Nagorno Karabahu

Svet 06. apr 201615:02 > 15:07
Reuters/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Rusiju za mešanje u sukob između Azerbejdžana i jermenskih separatističkih snaga u oblasti Nagorno-Karabah.

„Azerbejdžan preduzima konkretne korake u cilju okončanja sukoba i nadam se da će Jermenija ubuduće slediti njegov primer“, rekao je Erdogan.

Reagujući na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da se Turska direktno meša u sukob u Nagorno-Karabahu, Erdogan je kazao da je Rusija ta koja se umešala u sukob, jer je stala na stranu Jermenije. On je ocenio da je Rusija direktno učestvovala u sukobima u Ukrajini i Gruziji, a isto čini i u Siriji.

U žestokim sukobima između azerbejdžanske vojske i jermenskih separatističkih snaga u Nagorno-Karabahu tokom prethodna četiri dana poginulo je najmanje 75 osoba, a sporazum o prekidu vatre zaključen je u utorak.

Posle rata u kojem je poginulo 30.000 ljudi, a više stotina izbeglica, uglavnom Azerbejdžanaca, napustilo svoje domove, separatističke snage bliske vladi u Jerevanu preuzele su kontrolu nad Nagorno-Karabahom, u kojem žive većinom Jermeni. Otkako je došlo do ponovnog rasplasavanja sukoba, iz Ankare su u više navrata stizale izjave podrške Azerbejdžanu, sa kojim Turska ima bliske kulturne, jezičke i verske veze. 

Turski premijer Ahmet Davutoglu upozorio je u utorak da će njegova zemlja do kraja biti na strani Azerbejdžana, što je u isto vreme ponovio i Erdogan. Turska nema diplomatske odnose sa Jermenijom zbog različitog tumačenja masovnog pokolja Jermena u Otomanskom carstvu 1915. godine, koji Jermenija smatra genocidom, što Turska ne priznaje.

Odnosi između Ankare i Moskve zahladneli su od novembra prošle godine, kada je Turska oborila ruski avion iznad tursko-sirijske granice.