Zidojče cajtung neće objaviti sva Panamska dokumenta

Svet 07. apr 201610:32 > 10:33
Tanjug / AP, Arnulfo Franco

Nemački list Zidojče cajtung, koji je prvi došao u posed dosijea iz panamske firme "Mosak Fonseka" o ofšor poslovanju, saopštio je danas da ipak neće objaviti sve informacije.

Uredništvo minhenskog lista navodi da komplet od 11,5 miliona takozvanih „Panamskih dokumenata“ neće biti dostupan javnosti ili pravosudnim organima.

Oni navode da vlasti imaju zakonska ovlašćenja da konfiskuju takva dokumenta od osumnjičenih za malverzacije, kao i da u većini slučajeva nema javnog interesa u objavljivanju ofšor poslovanja kompanija ili pojedinaca.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, list Zidojče Cajtung i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta došli su u posed baze dokumenata koja je procurila iz jedne od vodećih kompanija za osnivanje ofšor firmi „Mosak Fonseka“.

Nemački list došao je u posed „Panamskih dokumenata“ preko insajdera pre godinu dana.

U dokumentima se otkriva kako su pomagali u pranju novca, izbegavanju sankcija i plaćanja poreza. U tajnim podacima se, navodno, spominju 72 sadašnjih ili bivših državnih zvaničnika, kao i javnih ličnosti, sportista i drugih.