Oland traži od Paname podatke o poreskoj aferi

Svet 08. apr 201621:24 > 21:33
Reuters/Philippe Wojazer

Francuski predsednik Fransoa Oland zatražio je od panamskih vlasti da odgovore na njegov zahtev o podacima svetske poreske afere "panamskih dokumenata", javile su svetske agencije.

Oland, koji je danas razgovarao s panamskim kolegom Huanom Karlosom Varelom, „insistirao je na poštovanju obaveza država o što bržoj razmeni podataka poreskih službi“, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Francusko tužilaštvo pokrenulo je pre dva dana istragu zbog mogućeg pranja novca iz teške poreske prevare, pošto su procurili „panamski dokumenti“ o ofšor poslovanju.

Francuske vlasti su saopštile da se preliminarna istraga može odnositi na francuske poreske obveznike.

Više stotina građana Francuske navodno se nalazi među spomentim pojedincima.

Politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se na spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme „Mosak Fonseka“ sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

Među njima su bliski saradnici ruskog predsednika, premijer Islanda, članovi porodice kineskog predsednika i britanskog premijera, saudijski kralj Salman, kao i više od 500 banaka.