Teroristi iz Brisela planirali ponovo da napadnu Francusku

Svet 10. apr 201611:02 > 11:08
REUTERS/Francois Lenoir

Teroristi koji su izveli napade na aerodrom i stanicu metroa u Briselu prošlog meseca, u kojima su stradale 32 osobe, planirali su nove napade u Francuskoj, prenosi CNN izjave belgijskog tužilaštva.

Mnogobrojni detalji iz istrage pokazali su da je teroristička grupa imala nameru da ponovo napadne Francusku, navelo je belgijsko tužilaštvo u današnjem saopštenju.

Verovatno su, iznenađeni brzinom istrage policije koja je bila u toku, hitno doneli odluku da izvrše napad u Briselu, naveli su.

Sve je više detalja o vezama između grupe koja je izvela napade u Parizu, i one koja je odgovorna za eksplozije u Briselu, dodali su.

Takođe, saopšteno je da su postojale dve grupe terorista, koje su bile deo veće mreže, sa nekoliko ljudi koji su imali važnu ulogu u oba napada, prenosi Njujork tajms. Mnogi od njih su sada uhapšeni, ali još nije jasno u kojoj meri je ta mreža terorista sada operativna.

Belgijsko savezno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe osumnjičene za napade u Briselu 22. marta.

Među optuženima je i jedan od ključnih osumnjičenih za terorističke napade u Parizu, Mohamed Abrini, koji je uhapšen u petak u Briselu. On je priznao da je on „čovek sa šeširom“ sa snimaka nadzornih kamera u društvu dvojice bombaša samoubica na aerodromu u Briselu 22. marta. 

Pored Abrinija, optužnice za „učešće u terorističkim delima“ podignute su protiv Osame K, Ervea B.M, i Bilala E.M.