Kameron: Bolne neistine da izbegavam plaćanje poreza

Svet 11. apr 201619:36 > 19:38
REUTERS/Olivia Harris

Britanski premijer Dejvid Kameron odbacio je kao "bolne i duboko neistinite" optužbe o izbegavanju plaćanja poreza i umešanosti u aferu "Panamski dokumenti".

U obraćanju poslanicima Donjeg doma britanskog parlamenta, Kameron je izjavio da je njegov otac osnovao ofšor kompaniju na Bahamima u investicione svrhe i da nije želeo da izbegne plaćanje poreza.

„Kompanije Blejmor Holdings (Blaimore Holdings) osnovana je po sasvim uobičajnoj proceduri, bez cilja da se izbegne plaćanje poreza“, poručio je Kameron poslanicima.

Premijer Velike Britanije suočava se sa velikim pritiskom nakon priznanja da je imao udeo u ofšor kompaniji koja se pominje u takozvanim „Panamskim dokumentima“.

Prema njegovim rečima, on i njegova supruga imali su udeo u kompaniji njegovog pokojnog oca Ijana Kameruna na Bahamima od 1997. do 2010. godine.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, nemački list ”Zidojče Cajtung“ i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta došli su u posed baze dokumenata koja je procurila iz jedne od vodećih kompanija za osnivanje ofšor firmi “Mosak Fonseka”.

U dokumentima se otkrivaju tokovi pranja novca, izbegavanje sankcija i plaćanja poreza. U tajnim podacima se, navodno, spominju 72 sadašnjih i bivših šefa država, poput dugogodišnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsednika Bašara al-Asada, poznate ličnosti, sportisti i drugi.