Šulc: Ako izađe Velika Britanija, EU se može urušiti

Svet 11. apr 201620:37 > 20:52
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc upozorio je na rizik od "urušavanja Evropske unije (EU)" u slučaju da Velika Britanija odluči da izađe iz EU, strahujući kasnije od drugih takvih referenduma u evropskim zemljama.

„Već se dugo nalazimo na opasnom putu. Mnogi ljudi su izgubili poverenje u institucije, bez obzira da li su nacionalne ili evropske“, rekao je Šulc za nemački list Frankfurter algemajne cajtung.

Šulc je ocenio da bi u slučaju da Britanci 23. juna odluče da napuste EU, slične referendume mogli da organizuju i druge evropske zemlje, „što bi značilo urušavanje EU“.

Nemački list je naveo da britanski premijer Dejvid Kameron vodi kampanju o ostanku zemlje u EU, ali je njegov uticaj „oslabljen“ posle otkrivanja svetskog poreskog skandala „panamskih dokumenata“ u kojima se i on pominje.

Šulc je rekao da su antievropski pokreti i dalje u manjini, ali dobijaju na značaju, kao što je nedavni referendum u Holandiji na kojem su se državljani, te zemlje izjasniili protiv sporazuma o slobodnoj trgovini Evropske Unije i Ukrajine.