Putin potvrdio da su podaci iz Panamskih dokumenata tačni

Reuters/Michael Klimentyev/Sputnik/Kremlin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je informacija iz istraživanja o "panamskim ofšor firmama", u kojoj se pominju i njegovi bliski prijatelji - tačna.

Putina su u emisiji „Direktna linija“ pitali zašto ne tuži novinare koji objavljuju „netačne informacije o ofšor“ kompanijama, a on je odgovorio da je informacija tačna, ali da su je pribavili pravnici.

„Kao prvo, koliko god da zvuči čudno, ne objavljuju netačnu informaciju… Informacija je tačna. Takav je utisak da su je sakupili ne novinari, nego najverovatnije pravnici. I po stilu izlaganja i po činjenicama“, kazao je Putin.

Na pitanje o violončelisti Sergeju Rolduginu, kojeg ruski mediji nazivaju bliskim prijateljem Putina, a za kojeg se tvrdi da je u ofšor kompanijama imao dve milijarde dolara, Putin je kazao da je on novac usmeravao na kupovinu muzičkih instrumenata.

„To što je kupio Roldugin, to su unikatne stvari“, koje se „ne mogu prodati“, rekao je ruski predsednik.

Naveo je da posle kupovine tih instrumenata Rolduginu „ništa nije ostalo, sve je potrošio i čak ostao dužan strukturama koje su mu pomagale“.

Putin je rekao i da je izveštaj najpre objavljen u Zidojče cajtungu koji pripada američkom konzorcijumu Goldman Saks. „Svugde štrče uši naručioca, štrče i čak ne crvene“, rekao je Putin i objavljivanje podataka povezao sa izborima u SAD.

On je dodao da nije stvar o „konkretnim ljudima“ u Rusiji, već o zemlji „kojom se ne može manipulisati i naterati da igra na tuđu muziku“.

„Ako nas budu poštovali i tražili kompromis, uvek će se naći rešenje koje će odgovarati i nama i našim partnerima“, rekao je ruski predsednik.

Putin opet kandidat za predsednika?

Putin nije isključio mogućnost ponovnog kandidovanja na predsedničkim izborima 2018. godine. On je na direktno pitanje da li će se kandidovati na predsedničkim izborima 2018. godine rekao da je sada rano da se o tome govori.

„Rano je za taj razgovor. Sada moramo da razmišljamo ne o tome kako ćemo raditi, nego kako da danas opravdamo poverenje građana. U zavisnosti od toga, kako će taj posao ići, doneću odluku“, kazao je Putin.

Putin je danas, govoreći o angažmanu bivšeg ministra Alekseja Kudrina u izradi ekonomskog programa razvoja od 2018. godine, praktično stavio do znanja da će taj program biti predizborni, ocenjuje Komersant onlajn.

Sa Ukrajinom moguća razmena za Nađu Savčenko

Putin je rekao da njegova zemlja i Ukrajina razmatraju mogućnost razmene za Nadeždu Savčenko, koja izdržava zatvorsku kaznu u Rusiji.

Nađa Savčenko osuđena je u martu na 22 godine zatvora zbog umešanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara tokom borbe pobunjenika i snaga ukrajinske vlade na istoku Ukrajine.

Putin je rekao da je Rusija u kontaktu s Ukrajinom, kojoj je poznat stav Moskve, upozoravajući da se ne „žuri“ s tim pitanjem.

Savčenkova je odbacila sve navode optužnice kao i samu presudu, i zahteva da bude vraćena u Ukrajinu. Ona je ponovo 6. aprila počela štrajk glađu i žeđu, dan pošto je počela izdržavanje zatvorske kazne zbog saučesništva u ubistvu.