Iran demantuje navode Pentagona o napadu na Irak

Svet 03. dec 201410:57 > 12:22
Izvor: Tanjug/AP

Dok Pentagon tvrdi da je Iran otpočeo vazdušne udare protiv džihadista Islamske države u istočnom Iraku, oni to negiraju.

Portpartol Pentagona kontra-admiral Džon Kirbi rekao je da SAD veruju da je to verovatno prvi put da je Teheran izveo vazdušne udare iz Irana na ciljeve u Iraku, prenela je agencija AP.

SAD ne koordinišu vazdušne napade i vojne aktivnosti sa Iranom, istakao je Kirbi.

SAD nastavljaju sa svojom misijom iz vazduha u Iraku i da je do iračke vlade da izbegne konflikte u svom vazdušnom prostoru.

Iranski vojni lideri saopštili su da je na desetine njihovih boraca u Iraku i da se bore zajedno sa kurdskim snagama protiv ekstremista Islamske države.

SAD nisu pozvale Iran da se pridruži međunarodnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države, dok je Iran naveo da se ne bi ni priključio u svakom slučaju, podsetila je američka agencija.

Iran demantuje Pentagon

Iran nije izveo nijedan vazdušni napad protiv džihadista Islamske države u susednom Iraku, tvrdi danas iranski zvaničnik negirajući saopštenje Pentagona.

„Iran nikada nije bio uključen ni u jedan vazdušni udar protiv Islamske države u Iraku. Svaka saradnja u takvim napadima sa Amerikom, takođe, ne dolazi u obzir za Iran“, rekao je iranski zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan, prenela je agencija Rojters.

Iranski vojni lideri saopštili su da je na desetine njihovih boraca u Iraku i da se bore zajedno sa kurdskim snagama protiv ekstremista Islamske države.