Asad: Vazdušni udari SAD nisu ozbiljni niti efikasni

Svet 03. dec 201414:57 > 15:01
Izvor: Tanjug/AP/SANA

Sirijski predsednik Bašar Asad ocenio je da vazdušni udari SAD na položaje Islamske države u Siriji niti su ozbiljni niti efikasni, kao i da nisu postigli nikakve opipljive rezultate.

Asad je takođe optužio Tursku da nastavlja da direktno pomaže ekstremistima. On je, u retkom intervjuu napravljenom 28. novembra u Damasku, za magazin Paris Match, istakao da se terorizam ne može okončati vazdušnim udarima.

„Suštinski su vojnici na terenu, koji poznaju zemlju i mogu da reaguju. Zato i nisu postignuti nikakvi opipljivi rezultati za dva meseca udara međunarodne koalicije, predvođene SAD“, rekao je Asad u intervjuu, koji bi u celosti trebalo da izađe sutra.

I Asadove i američke snage bombarduju položaje Islamske države na severu Sirije, mada su američki zvaničnici rekli da ne koordiniraju svoje napade sa sirijskom vladom. Asad je dodao da bi američki vazdušni udari „naravno pomogli da su bili ozbiljni i efikasni“.

„Mi vodimo kopnenu bitku protiv Islamske države, i nismo opazili nikakvu promenu, posebno zato što Turska i dalje pruža direktnu pomoć tim regionima (koje pod kontrolom drži Islamska država“, rekao je Asad.

Asad sve vreme skoro četvorogodišnjeg građanskog rata u Siriji insistira da se bori protiv islamskih ekstremista inspirisanih iz inostranstva, i terorista, negirajući da se bori protiv sopstvenog naroda koji želi reforme i slobodu. Prema ciframa aktivista, više od 200.000 ljudi ubijeno je u konfliktu od marta 2011.

Na pitanje novinara Paris Matcha da li se plaši da ne doživi istu sudbinu kao nekadašnji predsednik Iraka Sadam Husein ili libijski lider Muamer el Gadafi, Asad je odgovorio: „Kapetan ne misli o smrti ili životu, on misli o tome da spasi svoj brod. Ukoliko bude mislio o potonuću, svi će umreti“.