Obama ne veruje da će Putin promeniti način razmišljanja

Svet 03. dec 201421:23 > 22:01
Izvor: Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin u politici upotrebljava nacionalistički, na prošlost orijentisan pristup koji strašno plaši ruske susede, ističući da ne treba očekivati promenu njegovog načina razmišljanja dok negativne posledice sankcija ne pređu iz oblasti ekonomije do politike.

Obama je, govoreći vodećim američkim biznismenima, rekao da se Rusija „potpuno međunarodno izolovala“, preneo je Asošijeted pres. Međutim, Obama je rekao da je problem što su te iste Putinove akcije politički popularne u Rusiji, navodi američka agencija.

Američki predsednik je rekao da ne misli da će Putin promeniti kurs dok štete po rusku privredu zbog zapadnih sankcija ne stignu do politike.

„Ako me pitate da li sam optimističan povodom toga da li će se Putinov pristup (prema situaciji u Ukrajini) promeniti, mislim da se to neće dogoditi dok političari u Rusiji ne shvate šta se dešava u ekonomiji. Zato nastavljamo sa jačanjem našeg pritiska“, prenela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti izveštaje američkih elektronskih medija.

Obama je na okruglom stolu rekao da su sankcije „snažan udarac za privredu Rusije“.

„Možda situacija (pozitivno) utiče na politički položaj Putina unutar zemlje, ali to izoluje Rusiju na međunarodnoj sceni“, rekao je prema ruskoj agenciji predsednik SAD.

Obama se složio da „sankcije negativno utiču na evropsku politiku“, ali je ukazao da će SAD nastaviti blisko da sarađuju sa Evropskom unijom.

Obama je, prema navodima AP, rekao da je imao veoma produktivne odnose sa aktuelnim ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom dok je bio predsednik, iako je Putin iz pozadine i dalje vladao.