Čižov: Rusija spremna da razgovara sa Srbijom o Južnom toku

Svet 04. dec 201400:55 > 01:05
Izvor: REUTERS/Sergei Karpukhin

Rusija je spremna da nastavi razgovore sa Srbijom, Austrijom i Mađarskom o putevima izlaska iz situacije nastale zbog prekida realizacije projekta "Južni tok", izjavio je za TV kanal "Rusija 24" stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

„Srbija, naravno, nije danas član EU, ali je Srbija, kao što se zna, podnela prijavu za stupanje u EU. Svi smo bili svedoci pritiska EU na Beograd i po političkim temama – uključujući pitanje priključenja antiruskim sankcijama i, možete biti sigurni, takođe po ekonomskim temama“, rekao je on.

Čižov je izrazio uverenje da će ruska strana biti spremna da razgovara sa Austrijom, Mađarskom i Srbijom „o tome šta dalje činiti, i kako izlaziti iz te situacije“, preneo je TASS.

„Ranije sam već pomenuo da se od turskog „čvora“ linije gasovoda mogu razvući na različite strane“, naveo je ruski diplomata.

Prema rečima Čižova, za sada je rano govoriti o tome ko je izgubio, a ko dobio od odluke da se projekat zatvori.

„Mislim da, prvo, konačni bilans treba praviti kada bude izgrađen alternativni gasovod“, rekao je šef ruske misije pri EU, prenosi RIA Novosti.

„Novi gasovod na dnu Crnog mora“

Prema njegovim rečima, novi gasovod biće postavljen po dnu Crnog mora i izaćiće na površinu na zapadu zemlje, bliže njenom evropskom delu.

„Kada će taj čvor biti izgrađen na turskoj teritoriji, to ne može biti brzo, a videćemo do tada kakva će biti pozicija EU i kakva će biti pozicija zainteresovanih država“, rekao je Čižov.

„Evropa da smanji energentsku zavisnost od Rusije“

Ruski diplomata je, pritom, optužio SAD da su se „aktivno suprotstavljale realizaciji Južnog toka, naglašavajući da je neophodno da Evropa smanjuje energetsku zavisnost od ruskih isporuka energenata“.

„Takva je politika i sadašnje i prethodnih administracija“, naveo je on i dodao da SAD, istovremeno, nikada nisu obećali Evropi da će zameniti Rusiju kao izvora energenata.

„Svi ti razgovori o gasu i nafti od škriljaca koji će poteći iz SAD – to su priče za neupućene“, rekao je Čižov i dodao da će, čak i ako bude promenjeno američko zakonodavstvo koje ograničava izvoz nafte, izvozne kompanije SAD dozvole koristiti ne na evropskom već na azijskom tržištu, gde su cene gasa za jedan i po put više.