Putin: Nismo dozvolili jugoslovenski scenario

Svet 04. dec 201410:51 > 10:54
Izvor: Tanjug, AP/Pavel Golovkin

Rusija veruje u sebe, u to da mnogo može i da će sve ostvariti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, ističući da Rusija nije dozvolila sebi da ide putem raspada po jugoslovenskom scenariju.

„Sa zadovoljstvom bi nas pustili po jugoslovenskom scenariju raspada i podele sa svim tragičnim posledicama koje bi po narode Rusije to imalo. Nije se desilo. Nismo dozvolili“, rekao je Putin, dodajući da Rusija to nije dozvolila u svoje vreme ni Hitleru.

Zahvaljujći Rusima na podršci i solidarnosti u trenucima kada se rešava budućnost, Putin je rekao da je razgovor sa Rusijom sa pozicija sile besmislen. Obraćajući se pred Federalnom skupštinom Rusije Putin je rekao da politika obuzdavanja Rusije nije smišljena juče, već da se uvek sprovodi svaki put kada neko smatra da je Rusija postala suviše samostalna, preneo je Tas.

Putin je ponovio da sankcije štete svima, pa i onima koji ih uvode, kao i da Moskva ne namerava da ruši odnose sa Evropom i Amerikom.

Ukrajini treba pružiti pomoć u reformama

Nazivajući objedinjenje Krima i Sevastopolja sa Rusijom istorijskim, Putin je rekao da za Rusiju Krim ima ogroman civilizacijski i sakralni značaj i da su se tako Rusi prema tome odnosili i odnosiće se uvek.

Prema Putinovim rečima, svaki narod ima neotuđivao pravo na sopstveni put razvoja i Rusija će se uvek prema tome postaviti sa uvažavanjem. To se, kako je istakao, odnosi i na Ukrajinu, ali je nazvao licemerjem da se razgovorima o ljudskim pravima prikriva prevrat u Ukrajini.

Ne treba „političariti“, već pružiti pomoć Ukrajini u reformama, rekao je Putin i dodao da njegove zapadne kolege „ne žure to da učine“. Pritom je naveo da je Rusija kreditirala privredu Ukrajine za 32,5-33,5 milijardi dolara u poslednje vreme.