Opozicionarku terete za zaveru za ubistvo Madura

Svet 04. dec 201411:03 > 11:07
Izvor: Tanjug, AP/Ariana Cubillos

Javni tužilac Venecuele pokrenuo je istragu protiv vodeće opozicionarke u zemlji Marije Korine Mačado zbog njene navodne umešanosti u zaveri sa ciljem da se ubije šef države Nikolas Maduro.

„Danas su me optužili za zaveru. Sve optužbe i navodni dokazi su lažni i odbacujem ih“, rekla je Mačado novinarima pošto je izašla iz kancelarije javnog tužioca gde je bila na ispitivanju. Ona je rekla da optužbe imaju za cilj da odvuku pažnju građana Venecuele sa sve teže ekonomske situacije u zemlji.

Mačado (47) je bila vođa uličnih protesta protiv predsednika Madura u januaru. Ona je u martu, posle antivladinih protesta, izbačena iz Nacionalne skupštine, podseća BBC. Prema zakonima Venecuele za optužbe za koje se tereti, Mačado je suočena sa kaznom zatvora do 16 godina ukoliko bude proglašena krivom.

Tužilaštvo je saopštilo da je protiv istaknute opozicionarke podignuta optužnica za „zaveru“ zbog navodne povezanosti sa planom da se ubije predsednik.

Zvaničnici svoje tvrdnje zasnivaju na elektronskoj pošti između Mačadove i američkog Stejt departmenta u vreme protesta u kojima je, kako tvrde, bilo reči o zaveri da se zbaci venecuelanski predsednik.

Opozicionarka, međutim, tvrdi da je reč o imejlovima sa njenog starog naloga, ističući da su mejlovi izmišljeni. Mačado tvrdi da je reč o odmazdi zbog zahteva opozicije da se izvedu promene na čelu državnog Izbornog saveta.

Lideri vladajuće partije su u maju obelodanili mejlove u kojima se tvrdi da je Mačado učestvovala u zaveri u kojoj je, između ostalih, navodno bio i američki ambasador u Kolumbiji Kevin Vitaker.

Grupe za ljudska prava i opozicija tvrde da vlast koristi pravosudni sistem za progon političkih neistomišljenika. „Duboko smo zabrinuti zbog onog što izgleda kao pokušaj venecuelanske vlade da zastraši političke oponente putem zloupotreba pravnih procedura“, izjavila je portparolka Stej departmenta Mari Harf.