Nastavak Južnog toka moguć ali po evropskim propisima

Svet 04. dec 201414:52 > 15:51
Izvor: Tanjug/AP/Yves Logghe

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i bugarski premijer Bojko Borisov poručili su iz Brisela da gasovod Južni tok može da nastavi da se gradi, ali samo ako se uskladi sa evropskim propisima.

Bugarski premijer je izrazio žaljenje što je ruski predsednik Vladimir Putin, kada je pre tri dana u Ankari objavio da će radovi na Južnom toku biti obustavljeni, pomenuo Bugarsku kao jedinu problematičnu zemlju.

„Ne samo Bugarska, nego još pet članica EU su ovlastile Evropsku komisiju da pregovaraju sa Moskvom o usklađivanju Južnog toka sa evropskim pravilima“, podsetio je Borisov.

On je izrazio nadu da će se na predstojećoj energetskoj konferenciji u Briselu, koja je planirana za 9. decembar Rusija otkloniti tehničke prepreke za izgradnju Južnog toka.

„Mi još nismo obustavili pripreme za gradnju, nadamo se pozitivnom ishodu“, rekao je on i dodao da veruje da je Putinova izjava bila „ishitrena“.

„Mi smo za Južni tok. Želimo da on bude izgrađen, ali u skladu sa zakonodavstvom EU“, rekao je Borisov.

„Pripremne operacije nisu prekinute. Za 9. decembar je okvirno bio zakazan sastanak ministara energetike Južnog toka. Taj sastanak će se održati i ja se nadam da će na njemu biti rešena pitanja, uključujući i pitanje Trećeg energetskog paketa“, kazao je Borisov.

Junker: Nećemo nikome dozvoliti da nas ucenjuje, pa ni energijom

„Južni tok može da se izgradi, a uslovi su odavno poznati“, rekao je Junker i dodao da veruje da se pravni problemi mogu prevazići.

„Nećemo nikome dozvoliti da nas ucenjuje, pa ni energijom“, rekao je Junker.

On kaže da je Rusija za Evropsku uniju „strateški problem“ zbog krize u Ukrajini, ali zvanični Brisel će raditi na tome da Moskva ponovo postane njihov partner.

Prema njegovim rečima, izgradnja gasovoda „Južni tok“ i dalje moguća, iako je predsednik Rusije Vladimir Putin 1. decembra neočekivano objavio da Moskva odustaje od tog projekta, prenela je agencija AFP.

„Da, Rusija je trenutno strateški problem, ali se nadam da će uskoro postati strateški partner“, rekao je Junker nakon razgovora sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, čija je glavna tema bila odluka Moskve da odustane od „Južnog toka“.