Štajnmajer: Srbija da nastavi gde je Švajcarska stala

Svet 04. dec 201414:57 > 15:01
Izvor: N1

Šef Nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer kaže da se od Srbije, kao predsedavajuće OEBS-u, očekuje da nastavi napore za rešavanje krize u Ukrajini.

“Važno je da se švajcarski napori u predsedavanju OEBS-om nastave sada sa Srbijom koja preuzima palicu. Svi smo seli zajedno, predstavnici Švajcarske, kao i mi i oni koji će od Srbije 2016. preuzeti predsedavanje i prošli smo prve ideje o programu rada koji se sa Švajcarske prenosi na Srbiju. O tome ćemo danas razgovarati, naravno, i na ministarskom savetu ovde”, rekao je Štajnmajer novinarima u Bazelu, među kojima je bila i reporterka N1.

Ministar spoljnih poslova Nemačke pohvalio je angažovanje Švajcarske tokom njenog predsedavanja OEBS-u. “Nikada nije bilo jasnije nego u ovoj, 2014. godini koliko je važna Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju kao nosilac mira i reda u Evropi. OEBS je tome veoma doprineo i zahvalni smo pre svih švajcarskom predsedavanju i lično švajcarskom saveznom predsedniku Didijeu Burkhalteru, što je OEBS mogao tome da doprinese usred jednog, decenijama unazad, najozbiljnijeg konflikta koji imamo u Evropi”, poručio je on.

Štajnmajer je rekao da pretnja novog nasilja ipak nije otklonjena, “uprkos sporazumima iz Minska, posle kojih se, kao i pre, nastavilo sa pucanjem i ljudi su umirali”.

“Očekuje nas zaista intenzivan dan u kojem ćemo jasno, i dalje govoriti o sukobu na istoku Ukrajine. Imaćemo još jednu debatu na kojoj se mora reći da je rusko postupanje prema Krimu povreda prava naroda, da destabilizacija Ukrajine ne može da bude prihvaćena. Nadam se da će biti i prilike da razgovaramo i o tome kako trenutna situacija može da se prevaziđe, koji sledeći koraci mogu da se preduzmu, koraci koji bi nas izveli iz krize i, nažalost, još uvek pretećeg vojnog sukoba”, rekao je nemački ministar.

On je rekao da se linija razdvajanja dogovorena u Minksu, mora fiksirati, da je moraju poštovati obe strane koje moraju da povuku oružje i borce 15 kilomerara od te linije. “Nadam se da narednih dana neće biti samo sporazuma oko te linije, već i spremnosti da se obavi povlačenje. Sigurno teška faza za celokupni sistem evropske bezbednosti, ali znamo da je OEBS nastao u trenutku kada je hladni rat bio najhladniji”, rekao je Štajnmajer.

Nemački pef diplomatije je rekao da je to iskustvo, ne samo spoljnih političara, već i generacija pre nas, da baš onda kada je teško trebamo ovakve forume kao što je OEBS.

“Možda poslednji forum koji nam je preostao, na kojem možemo da razmenjujemo mišljenja, ponekad u svađi, o tome kako možemo dalje. Nadam se da svi koji su se danas ovde okupili znaju i razumeju da je OEBS i trezor sporazuma koji su nam ostali iz prethodnih decenija, kojih u današnjim teškoćama moramo da se pridržavamo”, rekao je Štajnmajer.