Njujorčani na ulicama: Crni životi su jednaki kao i beli

Svet 05. dec 201407:27 > 07:36
Izvor: REUTERS/Brian Snyder

Drugu noć u Njujorku su održani uglavnom mirni protesti pošto je u sredu velika porota odlučila da neće podizati optužnicu protiv belog policajca, koji je nedopuštenim zahvatom gušenja na ulici ubio 43-godišnjeg crnca.

Protesti u Njujorku i drugim američkim gradovima zbog odluke suda da kazneno ne goni Danijela Pantalea usledili su devet dana nakon što je slična presuda u slučaju u kojem je beli policajac ubio crnog tinejdžera u predgrađu Sent Luisa Fergusonu podstakla niz nasilnih protesta širom SAD-a.

Američki ministar pravosuđa Erik Holder obećao je u da će se sprovesti puna istraga o slučaju u Njujorku, koji je zajedno sa slučajem u Fergusonu podstakao veliku javnu raspravu o postupanju američke policije prema Afroamerikancima i drugim manjinama.

Hiljade demonstranata šetale su u četvrtak drugu noć zaredom ulicama Menhetna, povremeno zaustavljajući saobraćaj. Napetosti su porasle kad se oko 3.000 ljudi okupilo na Tajms Skveru nešto pre ponoći, gde je policija pokušavala da ih skloni sa ulice. Demonstranti su uzvikivali parole protiv policije ali nije bilo nasilnih sukoba.

Više desetina osoba je uhapšeno. Kako prenosi agencija Reuters, protesti u četvrtak u Njujorku bili su masovniji od onih dan ranije.

Bijeli policajac Daniel Pantaleo je na ulici u Staten Islandu, najmanjoj njujorškoj opštini, pred brojnim šokiranim prolaznicima zadavio 43-godišnjeg crnca Erika Garnera koji je prodavao švercovane cigarete. Snimak smrtonosnog zahvata, na kojoj se vidi kako Garner viče da ne može da diše, objavljen je na internetu nedugo nakon napada, te je izazvala ogorčene proteste Njujorčana protiv policijske okrutnosti.

Garnerove riječi „Ne mogu da dišem!“ postale su slogan njujorških demonstranata.