Novo ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca u SAD

Svet 05. dec 201408:31 > 08:36
Izvor: Tanjug/AP

Jedan policajac bele puti ubio je iz vatrenog oružja nenaoružanog Afroamerikanca u američkoj saveznoj državi Arizoni, saopštile su američke vlasti, nakon niza sličnih incidenata koji su izazvali proteste širom SAD.

Policajac je video kako osumnjičeni Ramejn Brizbon (34) poseže u džep i pomislio da će izvaditi pištolj, pa ga je nakon kraćeg rvanja upucao sa dva metka u grudni koš, prenela je agencija AFP.

Kasnije se, međutim, ispostavilo da je Brizbon u džepu imao samo tablete.

pročitajte još:

„Brizbon je stavio levu ruku u džep, a policajac ga je zgrabio za ruku i više puta ponovio da ju ne vadi iz džepa. Policajac je verovao da je u džepu napipao pištolj. Pošto je osumnjičeni pokušao da istrgne svoju ruku iz ruke policajca, on je ispalio dva metka u grudni koš osumnjičenog Brizbona“, navodi se u saopštenju policije iz Finiksa.

Hitna pomoć je pokušala da pomogne Brizbonu, ali je on preminuo na licu mesta, dok policajac nije povređen.

„Bilo je više svedoka koji će pobiti policajčevu verziju događaja. Ovo je besmislena tragedija. Brizbon je bio nenaoružan i nije predstavljao pretnju ni po koga. Ovaj slučaj nameravamo da dovedemo do kraja,“ izjavila je Marsi Kreter, advokat iz Finksa koja predstavlja Brizbonovu porodicu.

U poslednjih nedelju dana su porote u Mizuriju i Staten Ajlendu donele odluku da se ne podiže optužnica u dva slučaja u kojima su beli policajci izazvali smrt dvojice Afroamerikanaca.