Lavrov: NATO i EU hoće monopol na istinu

Svet 05. dec 201411:25 > 11:31
Izvor: EPA

Pokušaji da se dokaže da NATO i Evropska unija imaju monopol na istinu i da bezbednost i prosperitet mogu da budu postignuti samo unutar njihovih granica su katastrofalni, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

„Ako idemo tom logikom, Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju treba ugasiti“, rekao je Lavrov sinoć na zasedanju saveta ministara spoljnih poslova OEBS u Bazelu, a preneo sajt RT.

On je istakao da OEBS može da bude efikasan samo ako postane potpuno delotvorna međunarodna organizacija i oruđe za kolektivan odgovor na zajedničke izazove.

Lavrov je dodao kako zvanična Moskva i dalje insistira na tome da ukrajinska kriza može da se okonča samo putem direktnog dijaloga između Kijeva i samoproglašenih Donjecke i Luganske republike.

„Pokušaji da se pregovori pretvore u drugi tip formata, u kojima predstavnici Donjecka i Luganska neće učestvovati, su neprihvatljivi. Samo direktan dijalog između sukobljenih strana može da donese rezultat“, istakao je ruski ministar spoljnih poslova.