Ešton Karter novi šef Pentagona

Svet 05. dec 201418:45 > 19:13
Izvor: Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

Američki predsednik imenovao je Eštona Kartera za novog ministra odbrane SAD navodeći da je on "istaknuti lider u nacionalnoj bezbednosti".

Obama je na svečanosti u Beloj kući objavio imenovanje Kartera, veterana u Pentagonu za kojeg se smatra da pripada političkom centru, pa se i ne očekuju problemi prilikom potvrđivanje njegove nominacije u Senatu.

Povodom imenovanja Kartera, predsednik SAD rekao je da je potrebno napraviti „pametne izbore, upravo zato što ima toliko izazova“.

Karter je poštovani fizičar i naučnik, a dobio je pohvale i od republikanaca. On će doći na mesto čaka Hejgela, koji je pod pritiskom prošle nedelje podneo ostavku.

Nivo kontrole Bele kuće nad Pentagonom bio je problematičan i za vreme Hejgelovih prethodnika Roberta Gejtsa i Leona Panete, koji su kasnije govorili o mešanju Bele kuće u poslove Pentagona.

U kratkom govoru Karter je neznačio da se neće ustezati da izrazi mišljenje o svojoj novoj ulozi.

Mada je Bela kuća negirala da je loše uticala na rad Pentagona, zvaničnici su jasno stavili do znanja da Obama ne planira da popusti kontrolu nad ministarstvom odbrane.

Promena u vrhu Pentagona jedina je velika promena koju je Obama izveo u svom timu za nacionalnu bezbednost tokom drugog mandata. Mada zvaničnici Bele kuće nisu isključili druge promene, ne deluje da će Obama zameniti savetnicu za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs ili šefa kabineta Denisa Mekonaua, koji ima značajnu ulogu u donošenju odluka u vezi sa spoljnom politikom.