Porota u Bruklinu će razmotriti optužbe protiv policajca

Svet 06. dec 201401:48 > 01:57
Izvor: Freeimages/creationc

Okružni javni tužilac u Bruklinu saopštio je da će sazvati veliku porotu da razmotri optužbe protiv jednog njujorškog policajca koji je iz pištolja ubio mladog Afroamerikanca.

Odluka tužioca Kena Tompsona dolazi dva dana pošto je velika porota u Staten Ajlandu donela odluku da oslobodi policajca belca, koji je rukom „pridavio“ nenaoružanog Afromerikanca Erika Garnera, prilikom njegovog hapšenja zbog nelegalne prodaje cigareta.

Odluka velike porote u slučaju Garnera, izazvala je ulične proteste u Njujorku i drugim gradovima, naveo je Rojters.

Prema navodima policije u Bruklinu, pištolj policajca Pitera Lijanga možda je opalio slučajno, a metak pogodio Akaja Garlija (28) u grudi i usmrtio ga.

Lijang, početnik u policiji, nalazio se u rutinskoj patroli projekta zgrada u izgradnji, Pink hauziz, kada je na mračnom stepeništu naišao na Garlija koji je dolazio sa donjeg sprata.

Na konferenciji za novinare, ranije u toku dana, Silvija Palmer, Garlijeva majka, koji je iza sebe ostavio dvogodišnjeg dečaka, tražila je pravdu za svog sina.

Odluka porote u Staten Ajlandu dolazi nedelju dana posle odluke velike porote u državi Misuri da se ne podigne optužnica protiv belca policajca koji je ubio crnog tinejdžera Majkla Brauna u gradu Fergusonu, a koja je izazvala nasilne proteste širom SAD.

U SAD se već duže vremena vodi žestoka debata o odnosu snaga bezbednosti prema Afroamerikancima, kao i o preterano agresivnim akcijama policije.