OEBS: Za krizu u Ukrajini nema vojnog rešenja

Svet 06. dec 201414:08 > 14:14
Izvor: Tanjug/AP, Keystone, Georgios Kefalas

Države članice OEBS-a jedinstvene su u stavu da ne postoji vojno rešenje za krizu u Ukrajini i oko nje, izjavio je predsedavajući te organizacije i šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter.

Ministri su dali svoju podršku mirnom rešenju i incijativama OEBS-a, poput Trilateralne kontakt grupe i Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, rekao je Burkhalter sinoć na završetku 21. Ministarskog saveta OEBS-a u Bazelu.

Prema njegovim rečima, OEBS je dokazala svoju vrednost i sposobnost kao forum za dijalog, dok su njeni ključni principi odbranjeni.

Burkhalter je razgovore na Ministarskom savetu, na kome je učestvovalo rekordnih 72 delegacije, 1.300 delegata i 53 ministra, ocenio kao direktne i produktivne, navodi se u saopštenju OEBS-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Uprkos jednoj od najgorih kriza u evroatlantskoj i evroazijskoj oblasti od završtka hladnog rata, bilo je moguće saslušati razlike i prepoznati sličnosti, što je glavni cilj i OEBS-a i Ministarskog saveta, kazao je Burkhalter.

Govoreći pored Burkhaltera na konferenciji za medije, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer je rekao da je ova godina bila jedna od godina sa najviše izazova „u čitavoj istoriji OEBS-a“.

„Zahvaljujući liderstvu švajcarskog predsedavanja uspeli smo da premostimo mnoge podele tokom ove godine i na Ministarskom savetu… Radujem se nastavku našeg rada sa predstojećim predsedavanjem Srbije naredne godine i budućim predsedavanjem OEBS-om, Nemačke i Austrije“, istakao je Zanijer.

Burkhalter je pohvalio odluke kojima se države članice pozivaju da spreče teroriste da profitiraju direktno ili indirektno od otkupa dobijenog otmicama ili od političkih ustupaka, kao i da se suprotstave fenomenu stranih terorističkih boraca.

Posvećenost i odgovornost država za mir i stabilnost raste, istakao je Burkahlter, navodeći da je to najbolje ilustrovano ceremonijom održanom tokom Ministarskog saveta, na kojoj su Srbija, Bosna i Hecegovina, Hrvatska i Crna Gora potpisale regionalni sporazum o kontroli naoružanja.