Američki reporter stradao u akciji spasavanja u Jemenu

Svet 06. dec 201415:08 > 15:11
Izvor: Tanjug/AP

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je on odobrio akciju spasavanja američkog fotoreportera Luka Somersa u Jemenu zato što su postojale informacije da je je reporterov život u neposrednoj opasnosti. U akciji koja je juče izvedena fotoreporter je poginuo.

Neposredno pre izjave iz Bele kuće, jemenske bezbednosne vlasti objavile su da su militanti nameravali da danas pogube Somersa. U četvrtak, jemenski ogranak Al Kaide je postavio video snimak na kome preti Somersovim smaknućem u roku od tri dana ako im se ne ispune uslovi.

Zvaničnik američkog ministarstva odbrane, koji nije želeo da bude imenovan, izjavio je da je u petak izvedena operacija spasavanja Somersa, ali da nema informacije o njenom ishodu.

Ranije danas, sestra Luka Somersa (33) Lusi izjavila je kako su je agenti Federalnog istražnog biroa obavestili o tome da joj je brat mrtav.

Jemenske vlasti saopštile su ranije danas da su Somers, otet septembra 2013, i južnoafrički učitelj Piter Korki, ubijeni u spasilačkoj misiji.

Nakon jučerašnje akcije u kojoj su taoci pobijeni, predsednik Obama u današnjoj izjavi naglašava da „Amerika neće štedeti napora niti vojnih, obaveštajnih i diplomatskih kapaciteta da vrati Amerikance kući bezbedno, ma gde se oni nalazili“.