Putin se nada konačnom prekidu vatre u Ukrajini

Svet 06. dec 201415:53 > 19:09
Izvor: Tanjug, AP/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin

Ruski predsednik Vladmir Putin je posle nenajavljenog sastanka s francuskim predsednikom Fransoa Olandom izrazio nadu da će uskoro biti postignut konačni sporazuma o prekidu sukoba na istoku Ukrajine.

Oland i Putin sastali su se na moskovskom aerodromu tokom neplanirane pauze u putu francuskog predsednika iz Kazahstana nazad u Francusku.

Putin je rekao da nisu razgovarali o isporuci dva vojna broda iz Francuske, koju je Pariz suspendovao pod snažnim pritiskom svojih saveznika da obustavi prodaju zbog tenzija između Rusije i Ukrajine, prenela je agencija Asošiejtid pres.

„Polazimo od pretpostavke da će sporazum biti sproveden“, rekao je Putin, ali i dodao da će Rusija „delovati s razumevanje bez obzira kako se ti događi budu razvijali“.

Na početku razgovara, koji je prenosila televizija, Oland je rekao da se nada da će biti premošten „zid koji nas deli“.

U obraćanju novinarima posle sastanka, Putin je rekao da mada nijedna od strana u sukobu u Ukrajini ne ispunjava svoje obaveze, situacija daje nadu za napredak u bliskoj budućnosti, prenela je ruska televizija RT.

I Pariz i Moskva se slažu da je potrebno „hitno okončanje krvoprolića“, rekao je Putin i pozvao Ukrajinu da odmah povuče artiljeriju s granice s Donjeckim regionom.

„Situacija (u Ukrajini) je tragična, možemo videti da ljudi tamo i dalje umiru, ali se veoma nadam da će u bliskoj budućnosti biti doneta konačna odluka o prekidu vatre“, rekao je Putin.

On je rekao da Rusija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da očekuje da će Kijev isključiti mogućnost blokade republika Donjeck i Lugansk, jer će „inače biti teško zamisliti teritorijalni intergitet Ukrajine“.

Oland je rekao da je tokom planiranog leta nad Moskvom odlučio da napravi pazu kako bi „razgovarao o najznačajnim pitanjima povezanim s ukrajinskom krizom“.

Putin je zahvalio francuskom predsedniku na poseti i dodao da će ona „izvesno doprineti rešavanju mnogih problema“.

Francuska je prošlog meseca suspendovala isporuku vojnog broda Rusiji pošto je bila pod snažnim pritiskom svojih saveznika da obustavi prodaju zbog tenzija između Rusije i Ukrajine.

Ministar odbrane Francuske juče je rekao da bi isporuka mogla biti potpuno otkazana ako se ne promeni politička situacija.