Novinarka RSE uhapšena u Azerbejdžanu

Svet 06. dec 201419:12 > 19:19
Izvor: Tanjug, AP/Aziz Karimov

Novinarka Radija Slobodna Evropa (RSE) Kadidža Ismailova, koja je pisala o korupciji i kršenju ljudskih prava u Azerbejdžanu, uhapšena je u Bakuu, po optužbi da je svojim postupcima navela jednog čoveka na samoubistvo.

Sud u Bakuu, naložio je da Ismailova ostane iza rešetaka do suđenja po optužbi, za koju je zaprećena zatvorska kazna do sedam godina, preneo je AP.

„Hapšenje i pritvaranje Kadidže Ismailove najnoviji je pokušaj u dvogodišnjoj kampanji da se ućutka novinarka koja je istraživala korupciju u vladi i kršenje ljudskih prava u Azerbejdžanu“, izjavio je glavni urednik RSE Nenad Pejić.

Ismailova je i ranije bila meta zbog svog izveštavanja, preneo je AP.

Godine 2012, posle serije članaka o ulozi vladajuće porodice u unosnim građevinskim projektima, dobila je pismo upozorenja da bi njena reputacija mogla da bude ugrožena, nakon čega je privatni video snimak, na kome su ona i njen momak, osvanuo na Internetu.

Azerbejdžanska vlada je u četvrtak objavila duži dopis u kome se kritikuje „kolonijalizam“ Sjedinjenih Američkih Država i optužuju novinari lokalnog servisa RSE da rade na promovisanju stranih interesa u zemlji.

Portparolka Stejt departmenta Mari Harf odbila je da komentariše ovaj specifičan slučaj, ali je u petak rekla da su SAD „duboko zabrinute zbog ograničavanja aktivnosti civilnog društva, uključujući novinara, u Azerbejdžanu“.

Mnogi aktivisti i nezavisni novinari su zatvarani od kako je Azerbejdžan stekao nezavisnost od Sovjetskog saveza 1991, uključujući dvojicu boraca za ljudska prava u avgustu, podsetila je američka agencija.