Merkel: Rusija bi da drži Balkan pod svojom zavisnošću

Svet 07. dec 201410:21 > 10:24
Izvor: Tanjug, AP/Rob Griffith

Moskva vrši pritisak na brojne zemlje u susedstvu Evropske unije, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za list Velt.

„Moldavija, Gruzija i Ukrajina su tri zemlje u našem istočnom okruženju koje su, kao suverene države, potpisale sporazum o pridruživanju sa EU. Rusija stvara teškoće tim zemljama“, rekla je nemačka kancelarka.

„Takođe vidimo da Rusija pokušava da zadrži pod svojom ekonomskom i političkom zavisnošću neke zemlje Zapadnog Balkana“, dodala je ona, ne precizirajući tačno o kojim državama je reč.

Odgovarajući na kritike svojih prethodnika Helmuta Kola i Gerharda Šredera koji zagovaraju fleksibilniji stav prema Rusiji, Angela Merkel je izrazila uverenje da je „dobar zajednički stav EU prema postupcima Rusije“.

„Činjenica da je Rusija prekršila memorandum iz Budimpešte 1994. godine o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine ne može da ostane bez reakcije“, ocenila je nemačka kancelarka.

Istaknuti Nemci traže dijalog sa Moskvom

Grupa od 60 istaknutih Nemaca zatražila je od svoje zemlje i Zapada da započnu dijalog s Rusijom, verujući da je to osnova obezbeđivanja mira u Evropi, a ne dalja izolacija Moskve koja je „opasna za svet“.

U peticiji „Novi rat u Evropi? Ne u naše ime!“ potpisali su Nemci iz raznih oblasti – politike, ekonomije, kulture i medija, uključujući bivšeg kancelara Šredera i reditelja Vima Vendersa, prenela je Russia today.      

Grupa je istakla da želi da vidi pomeranje sa politike konfrontiranja prema Moskvi na politiku diplomatije.